El Periódico - Català

L’Institut del Teatre aparta Ollé per les acusacions d’assetjamen­t

Els suposats casos d’assetjamen­t sexual i abús de poder revelats diumenge pel diari ‘Ara’ porten la direcció del centre a prescindir del director en la seva faceta de professor mentre duri la investigac­ió sobre els fets.

- MARTA CERVERA

Un centenar d’alumnes exigeix l’acomiadame­nt del director i la dimissió de Puyo

«La pedagogia basada en el terror no funciona», denuncien els estudiants

La direcció de l’Institut del Teatre va decidir ahir apartar Joan Ollé com a professor del centre mentre duri la investigac­ió sobre els suposats casos d’assetjamen­t sexual i abusos a la institució, revelats diumenge pel diari Ara. El mitjà va apuntar en la seva informació la possible participac­ió d’una dotzena de docents, però n’anomenava només tres: Joan Ollé, Jorge Vera i Berty Tovías. Només el primer seguia fins ara exercint de professor; els altres dos ja s’havien jubilat.

Segons afirmen els testimonis recollits al reportatge, una sèrie de professors del centre «van abusar del seu poder» i van realitzar durant dècades comentaris humiliants i de caràcter sexual als seus alumnes. Alguns episodis haurien tingut lloc al mateix centre i d’altres fora de l’institut, que ja ha anunciat que obrirà una investigac­ió per determinar la responsabi­litat d’Ollé, que impartia classes d’interpreta­ció i direcció. Ahir al matí hi va haver una protesta d’estudiants de teatre a les portes del centre, on, a més d’exigir l’acomiadame­nt d’Ollé, es va demanar la dimissió de la direcció. Es van penjar cartells en què es podia llegir «el silenci us fa còmplices», apuntant directamen­t a la institució, que, no obstant, el 2018 havia aprovat un protocol contra les actituds masclistes. Alhora, la junta de govern de la institució, dependent de la Diputació de Barcelona, es reunia de forma extraordin­ària.

La sensació general era que toca canviar el sistema. A l’hora d’entendre per què s’han permès aquestes actuacions durant tant temps, membres del col·lectiu Safreig dels Dilluns, encarregat de la mobilitzac­ió, van explicar: «De vegades es justificav­a dient que no s’hi podia fer res ja que [Ollé] era un docent contractat per la Diputació, no per l’Institut». Una alumna va confessar que quan un grup de noies es va queixar d’Ollé a un docent membre de l’equip directiu, la resposta va ser: «Ell és així. Ja ho sabem». Asseguren que se l’ha protegit. Com en el cas de Plácido Domingo, el director semblava intocable. El director ha estrenat les seves obres en els últims anys en teatres com el Nacional, el Lliure, el Goya i l’Español de Madrid. Aquest diari va intentar, de forma infructuos­a, posar-se en contacte amb el director perquè oferís la seva versió dels fets.

El dels suposats abusos d’Ollé és un cas extrem però no és aïllat. Molts alumnes demanen que es revisi el sistema: «La pe

dagogia basada en el terror no funciona. Moltes companyes acaben amb depressió i ansietat». Per a Gemma Polo, membre de la companyia Jose y sus Hermanas (sorgida de l’Institut), «venim d’una tradició vergonyosa. I això passa aquí i passa a la universita­t. L’abús de poder va des del xantatge psicològic fins a l’aïllament i el silenciame­nt». Ella, que va acabar la carrera a l’Institut fa cinc anys, creu que «la direcció hauria d’haver estat més atenta». Respecte al cas concret d’Ollé, afirma: «Això ho sabia tothom, però en tots aquests anys ningú li ha parat els peus, ni a ell ni a altres professors. ¿Què pots fer tu quan veus que fa anys que és aquí fent el que vol?».

«Hem comès errors»

Magda Puyo, nomenada directora general de la institució el 2015 –des del 1996 va impartir classes de direcció d’escena–, assumeix que en els últims 30 anys «potser s’han comès errors i cal dir-ho». Per això, a més d’apartar temporalme­nt Ollé del lloc de treball, ha posat en marxa una comissió per estudiar «pràctiques que no són adequades i que posen en una situació incòmoda els alumnes», així com «una oficina d’acompanyam­ent per a estudiants, tant actuals com d’anys anteriors». La direcció està més oberta que mai a escoltar. Ha passat a l’acció. Tant és així que té la intenció de promoure unes jornades sobre l’abús de poder en el sector. Alhora, a les xarxes socials van anar apareixent testimonis d’actrius i actors que ratifiquen les informacio­ns aparegudes a l’Ara. És el cas de Júlia Barceló, que va assegurar: «Hi ha més professors implicats». Una altra actriu, Blanca Garcia, va tuitejar: «Som moltes les que ens hem adaptat a l’statu quo imposat pel sistema piramidal, jeràrquic, misogin, binari, masclista... des que ens hi vam començar a dedicar. ¡Ja n’hi ha prou, d’aquesta normalitat d’abús de poder!». L’actor David Teixidó va explicar, per la seva part, un cas d’abusos que va viure en primera persona: «Que un professor m’agafés el cul en una festa i em digués que tenia sort de no ser alumne seu perquè sabria el que és estar entre l’espasa i la paret». Fins i tot Joel Joan, que va apuntar severament a Ollé des de les xarxes socials: «Dono fe que em va maltractar psicològic­ament fins a arribar a l’insult i l’agressió verbal».

 ??  ?? Protesta a les portes de l’Institut del Teatre, ahir. A dalt, a la pàgina següent, Joan Ollé i Magda Puyo.
Protesta a les portes de l’Institut del Teatre, ahir. A dalt, a la pàgina següent, Joan Ollé i Magda Puyo.
 ?? Ricard Cugat ??
Ricard Cugat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain