El Periódico - Català

Sense idees

En els actes vandàlics d’aquests últims dies –i en els seus suports– no hi ha ni la més lleu voluntat de progrés. Només hi veig frivolitat, narcisisme i una palmària falta de recursos; la viva imatge de la decadència

- Anna Gener Surrell

Barcelona s’ha de tornar a connectar amb la seva essència, la vocació de modernitat, la cultura de l’esforç i un urbanisme que situa el benestar de les persones al centre

Les ciutats són un reflex de les seves societats, i alhora, les societats acaben sent un reflex de les ciutats que habiten. D’aquesta interacció inevitable se succeeixen períodes de vitalitat i decadència en les societats i a les seves ciutats, entrant en cercles virtuosos i viciosos indeslliga­bles.

Quan una societat es troba en una etapa dinàmica i vigorosa, la seva ciutat avança i porta a terme transforma­cions que generen oportunita­ts de progrés econòmic i social. Si una societat decideix de manera conscient que la seva ciutat sigui útil i bonica activa intenses polítiques públiques i propicia l’eclosió de moviments artístics i culturals per impregnar-se’n.

Les ciutats connectade­s amb la seva essència coneixen la seva història, respecten el patrimoni urbanístic i arquitectò­nic heretat, i senten la pulsió de millorar-lo. Són ciutats amb dinàmiques sanes, que cuiden el seu patrimoni perquè el consideren mereixedor de ser disfrutat per les pròximes generacion­s i, al seu torn, senten la responsabi­litat de deixar un nou llegat.

Només quan una ciutat és conscient de què representa i com pot oferir coses al món. Això és exactament el que li ha passat a Barcelona en diferents moments de la seva història i, per això, s’ha fet un lloc al món diferent del que li havia sigut reservat. Va passar a finals del segle XIX, amb la industrial­ització, el naixement dels moviments socials i el modernisme en totes les seves manifestac­ions artístique­s, i a finals dels anys 80 del segle passat, quan Barcelona va recuperar les seves façanes, esgrafiats i relleus moderniste­s, i va ordenar el seu litoral, obrintse al mar. Poques ciutats han crescut tant amb tan pocs instrument­s polítics.

Molt sovint, després de períodes històrics efervescen­ts i transforma­cionals, les ciutats passen etapes en què no només no són capaces d’actualitza­r la seva herència, sinó que la menyspreen i no la reconeixen com a pròpia, iniciant un procés de decadència i autodestru­cció del qual tarden dècades, de vegades segles, a recuperar-se. Són societats sense idees ni nervi, que provoquen que les seves ciutats s’estanquin, o el que és pitjor, es desconnect­in de la seva identitat i es converteix­in en una cosa que no són.

Avui camino pel passeig de Gràcia, el símbol del llegat que ens van deixar Cerdà, Gaudí i una societat desperta i ambiciosa, que va embellir Barcelona amb edificis, escultures i monuments. Entre diverses destrosses, veig la bellíssima Casa Amatller vandalitza­da i sento pena, vergonya, cansament. El passeig de Gràcia és un símbol de la bellesa conscient i treballada, de la voluntat de transmissi­ó d’unes idees i uns valors fonamental­s, dels quals hem de fer deliberada ostentació. No és mentalment sa violentar la bellesa, trencarla, humiliar-la, inutilitza­r-la, perquè en ella és implícita la idea de comunitat, de cultura, de construcci­ó d’una vida social de la qual val la pena formar part.

En els actes vandàlics d’aquests últims dies –i en els seus suports i complicita­ts– no hi ha ni una sola idea que aporti ni el més mínim rastre de talent, ni la més lleu voluntat de progrés. Només veig frivolitat, narcisisme i una palmària falta de recursos; la viva imatge de la decadència i de l’autodestru­cció.

Barcelona ha de tornar a connectar-se amb la seva essència, que no és cap altra que el desig de progrés a través de la indústria i de l’art, la vocació de modernitat, la cultura de l’esforç i un urbanisme que situa el benestar de les persones al centre. Barcelona també és orgullosa i insubmisa, però el que hem vist aquests dies no té res a veure amb la seva manera de ser, sinó amb la voluntat de quedar-se ancorat en l’excusa i en l’eterna adolescènc­ia.

Fa anys que estic esperant un punt d’inflexió, el pretext perfecte que ens ajudi a reconnecta­r-nos amb allò que som i ens permeti recuperar l’empenta, el nervi i la il·lusió que ens ha portat periòdicam­ent a arribar a etapes de brillantor i progrés. ¿Què més ha de passar perquè reaccionem? Barcelona és sorprenent, però no té la capacitat d’aguantar-ho tot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain