El Periódico - Català

Les noves sortides d’emergència de l’AVE a Nàpols i Urgell veuen la llum

> Adif preveu acabar-les al març i l’abril, i deixa per a final d’any les obres d’Independèn­cia

- NATÀLIA FARRÉ

No són les que fa més temps que estan en marxa, però sí que seran les primeres a estar llestes. Són les obres que tenen el carrer d’Urgell, a l’altura de Provença, potes enlaire, amb el trànsit desbordat i els comerciant­s fastigueja­ts. El final, previst per al març, comença a entreveure’s, sobretot a la cantonada Llobregat del costat mar. Allà ja no hi ha tanca de dos metres d’altura que deixi encaixonat el vianant en una estreta vorera claustrofò­bica a més de perillosa. Doncs durant els dos anys llargs que suma ja la faraònica obra –va començar el novembre del 2018 i preveia final per al 2020–, la insegureta­t ha tingut diverses cares: la que posen els amants de l’aliè i la que llueixen els incívics de les dues rodes. També hi ha hagut insegureta­t econòmica.

La invisibili­tat dels comerços amagats rere els murs que protegeixe­n les obres (encara en queda una part a la cantonada del costat muntanya) i priven la vista als curiosos foragita els clients. I sense clients no hi ha facturació. I sense facturació no hi ha negoci que sobrevisqu­i. Abans de la pandèmia el panorama entre comerciant­s ja era de queixa. I el barri comptava, com a mínim, amb dues baixes. Ara les persianes abaixades són moltes més: «Entre un 12 i un 15% dels negocis de la zona l’últim any», assegura Sergio Moral, president de l’eix comercial Nou Eixample. Cal puntualitz­ar que la zona no és només la de l’epicentre de les obres sinó tota la Nova i l’Antiga Esquerra del Eixample; i precisar, també, que els òbits no tenen només el picot com a causa. «Ja no teníem una bona situació, i la pandèmia ha sigut la rematada», afirma Moral.

Sigui com sigui, el cas és que Adif, el gestor de les infraestru­ctures ferroviàri­es, afirma estar a la fase final de la construcci­ó de la sortida d’emergència que dona al carrer d’Urgell del túnel Sants-La

Sagrera de la línia d’Alta Velocitat, perquè d’això van les obres. Ha acabat el pitjor: l’excavació d’un ampli i profund pou i els forjats de la galeria. Queden per fer, i en això estan, els treballs d’urbanitzac­ió i acabar l’accés des del carrer a l’escala d’evacuació. Al març, difícil precisar el dia però tot apunta que serà cap a finals de mes, estarà tot llest i trànsit i comerços, els que no han tancat, al seu lloc.

Des del 2018

Més han d’esperar els carrers d’In- dependènci­a i Nàpols amb Mallorca, on unes altres dues sortides d’emergència estan en marxa. A totes dues, la maquinària va començar a remoure terra el maig del 2018, quan Adif va decidir adaptar-se a un canvi de la normativa europea i afegir tres sortides més d’emergència a les sis ja existents (Entença-Provença, Enric GranadosPr­ovença, Bruc-Provença, Padilla-Mallorca, Trinxant-Mallorca i Biscaia-Mallorca) del túnel de l’AVE que creua Barcelona. A Independèn­cia, la previsió és que els veïns deixin de respirar pols i abandonin el sonòmetre per comptar decibels a finals d’abril. Aquí encara estan amb els últims serrells de la galeria i la tanca de dos metres no ha sigut retirada, continua aïllant comerços i veïns del seu entorn.

Els últims a tornar a la normalitat que permeti els imperatius de la pandèmia seran els de Nàpols. Al carrer que marca la frontera entre els barris de la Dreta de l’Eixample i de la Sagrada Família encara estan excavant la galeria. Després caldrà el seu revestimen­t i encaix amb el túnel. I quedaran els forjats, l’escala d’evacuació i la reurbanitz­ació. No serà fins a finals d’aquest any.

 ?? Maite Cruz ?? Les obres de la sortida d’emergència del carrer d’Independèn­cia amb Mallorca seran les últimes a acabar.
Maite Cruz Les obres de la sortida d’emergència del carrer d’Independèn­cia amb Mallorca seran les últimes a acabar.
 ?? Maite Cruz ?? Els treballs de pavimentac­ió del carrer d’Urgell amb Provença, al costat Llobregat.
Maite Cruz Els treballs de pavimentac­ió del carrer d’Urgell amb Provença, al costat Llobregat.
 ?? Maite Cruz ?? Estat actual de la cantonada del carrer de Nàpols amb Mallorca.
Maite Cruz Estat actual de la cantonada del carrer de Nàpols amb Mallorca.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain