El Periódico - Català

La justícia ordena repatriar els diners de Bárcenas a Suïssa

L’Audiència proposa reclamar més de 50 milions d’euros, > tot i que la quantitat que s’atribueix a l’extresorer del PP són 22

- ÁNGELES VÁZQUEZ

Els casos de corrupció acaben relacionan­t-se entre si com si fossin vasos comunicant­s. I mentre s’espera que l’extresorer del PP Luis Bárcenas concreti la seva anunciada col·laboració amb la justícia demà en el cas Púnica o dilluns en el judici de la caixa b del partit, la Sala Penal de l’Audiència Nacional avança en l’execució de la sentència de la primera època de la Gürtel, la relativa als anys 1999 i 2005, que el Tribunal Suprem va declarar ferma a l’octubre. A més de l’ingrés en presó dels condemnats les penes dels quals ho requereixi­n, com va acordar llavors, el tribunal va iniciar els tràmits per repatriar els més de 50 milions d’euros bloquejats a Suïssa en comptes del capitost de la xarxa corrupta, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo, el mateix extresorer Bárcenas i el seu testaferro Iván Yáñez.

La Secció d’Executòrie­s de l’Audiència Nacional va dictar a mitjans de mes un decret en el qual acordava donar trasllat al ponent de la resolució que va suposar el final del Govern de Mariano Rajoy, amb la moció de censura presentada per Pedro Sánchez, per cursar una comissió rogatòria a Suïssa amb la qual reclamar aquests diners i que es pugui destinar a cobrir la responsabi­litat civil i multes a què es va condemnar.

Com que tant Correa com Bárcenas –a través de l’escrit remès a la Fiscalia Anticorrup­ció– han mostrat la seva disposició a col·laborar amb la justícia, ells mateixos podrien accedir voluntària­ment a l’entrega del reclamat, que evitaria a l’Audiència Nacional haver de sol·licitar l’ajuda judicial internacio­nal, apunten fonts jurídiques.

Bloquejat en instrucció

Els diners suïssos que s’atribueixe­n als condemnats ja van ser bloquejats durant la instrucció del cas Gürtel per fer front a la responsabi­litat que es pogués establir en sentència. En diversos comptes s’acumulen un total de 50.342.107 euros, dels quals 24.041.213 són els que Correa guardava en comptes gestionats per a ell per Arturo Fasana. 2.248.183 euros més pertanyen a Crespo, a través de dues societats.

Pel que fa a Bárcenas, al qual el Tribunal Suprem va rebaixar la condemna a 29 anys i un mes de presó, l’Audiència Nacional vol repatriar més de 22,8 milions d’euros que guardava en quatre comptes bancaris.

L’extresorer mantenia la majoria d’aquests diners en dos dipòsits a nom de l’empresa Tesedul: un a l’entitat Lombard Odier, on es troben 10.584.701 euros, i un altre a LGT Bank, en el qual té 11.830.689 euros. 1.637.319 euros més són en dos comptes bancaris a nom d’una altra empresa, Granda Global, i els administra Yáñez, que va ser condemnat a un any i 10 mesos de presó en la Gürtel per haver actuat com el seu testaferro.

 ?? J. C. Hidalgo / Efe ?? Luis Bárcenas.
J. C. Hidalgo / Efe Luis Bárcenas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain