El Periódico - Català

Un home satisfet

- Isabel Sucunza

En l’entrevista amb el conseller d’Interior tot sona impecable, com si Sàmper descrivís una estratègia militar amb música de Wagner

Ahir al matí, mirant el vídeo que voltava per Twitter de la maniobra que la policia va fer la nit anterior amb un grup de manifestan­ts al carrer Gran de Gràcia, em vaig quedar atrapada amb els moviments dels Mossos: l’execució era perfecta; els recursos fets servir, els mínims: els agents anaven a peu i només es valien de les porres i de la mà que els hi quedava lliure mentre tiraven cap endavant i endarrere amb una cadència que semblava mil·limetrada.

Jo mai no els havia vist des d’aquesta perspectiv­a general i algun cop que m’havia tocat veure’ls de prop en situacions similars, l’última cosa que hauria dit en acabat és que allà hi havia cap ordre ni concert, ans al contrari: crits, corredisse­s, cops i campi qui pugui.

Moments després de veure aquell vídeo, vaig escoltar l’entrevista que aquell mateix matí li feien a Miquel Sàmper, el conseller d’Interior, a Catalunya Ràdio. Es referia, amb veu tranquil·la, a les concentrac­ions d’aquests dies com a «situacions de dificultat operativa»; parlava de factors variables a tenir en compte també, com ara «la suma del cansament» de les persones que hi intervenie­n; i qualificav­a l’episodi de Gran de Gràcia com «un tema que havia generat certa controvèrs­ia», per relatar tot seguit el que havia passat en aquests termes que ara transcric: «Troben (els manifestan­ts) que al final d’aquest carrer hi ha un parell de furgones. Ells tenen una via de sortida, hi ha un carrer a la dreta, però opten per parar-se. Es produeix un minut d’aquest ús de les defenses i quan acaba aquest minut, llavors sí que agafen aquest carrer de sortida».

Missió complerta

En l’entrevista tot sona impecable en aquella entrevista, com si Sàmper hi descrivís una estratègia militar amb música de Wagner de fons. I recordant com jo mateixa m’havia quedat atrapadata­mbé per la coreografi­a de les imatges, vaig entendre que aquell que parlava no era altra cosa que un home satisfet.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain