El Periódico - Català

Com la cultura ens millora la vida

Més enllà del seu valor com a sector econòmic, la cultura ha demostrat ser un motor de transforma­ció social

- ANNA VILLARROYA

L’OMS va aconsellar l’any passat incloure l’art i la cultura en el sistema sanitari

L’actual situació de pandèmia global ha evidenciat en les nostres societats molts dels valors analitzats des de fa dècades a l’acadèmia. La cultura ha demostrat tenir un efecte positiu en la nostra salut i benestar. Les activitats artístique­s i culturals que hem pogut desenvolup­ar aquests últims mesos, virtualmen­t o en aforaments reduïts, han millorat el nostre estat d’ànim i l’autoestima, i han permès exposar-nos a un contacte social diferent de com el coneixíem fins aleshores.

L’abril del 2020, l’Organitzac­ió Mundial de la Salut recomanava incloure l’art i la cultura en els sistemes sanitaris. Amb caràcter pioner a escala internacio­nal, l’Institut Català de la Salut, amb el recolzamen­t del Departamen­t de Cultura, llançava el juny del 2020 el programa RecuperART­19, dirigit a millorar l’estat emocional del col·lectiu dels profession­als sanitaris a partir de l’ús dels museus i centres d’art com a entorns de reflexió i per a la millora del benestar emocional.

La pràctica artística també s’associa a millores educatives, com l’adquisició del llenguatge en etapes primerenqu­es, així com en el rendiment acadèmic o l’augment de les habilitats cognitives.

Però la cultura també és capaç de generar beneficis amb un impacte social més ampli. Sabem que la cultura facilita la inclusió social dels col·lectius més vulnerable­s. Així, la participac­ió en activitats culturals i artístique­s de població en risc d’exclusió ofereix la motivació i les habilitats per a una participac­ió cívica més elevada, aporta visibilita­t a les expression­s minoritàri­es, i més potencial de reconeixem­ent mutu i cooperació entre els diferents grups en el diàleg intercultu­ral i intergener­acional.

També és un instrument important en la construcci­ó d’entorns vitals sostenible­s en què la ciutadania es pot reconèixer, identifica­r i desenvolup­ar. Els equipament­s i activitats culturals, quan es dissenyen adequadame­nt, poden contribuir a la regeneraci­ó urbana i territoria­l.

Existeixen cada vegada més entitats públiques i privades que treballen a favor del valor de la cultura per a les nostres societats. Iniciative­s amb una trajectòri­a ja consolidad­a com Art for

change de la Fundació La Caixa, en la qual l’art i la cultura s’utilitzen com a eines per a la millora social, o més recents com el programa ART i PART, de creació artística comunitàri­a, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, són exemples de com l’art i la cultura milloren la vida de les persones. L’espai públic és un recurs clau per a la interacció i la participac­ió cultural.

En plena pandèmia, la Fundació Carulla va llançar el programa SOS Cultura, destinat a recolzar creadores i creadors culturals capaços d’abordar a través del seu art els efectes emocionals provocats per la pandèmia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain