El Periódico - Català

“Soc gran, però jo decideixo”

-

L’expressió “els nostres avis” utilitzada durant la pandèmia pels representa­nts polítics ja denota un cert paternalis­me, “un discurs proteccion­ista davant la Covid-19 que, de manera inconscien­t, tracta les persones grans com si fossin un col·lectiu més feble, més vulnerable, com si no poguessin decidir per si mateixes”. Ho exposa l’advocat Jordi Muñoz, apel·lant al fet que “les persones grans no són de ningú, són de qui volen ser”.

En aquest sentit, alerta que l’edatisme, la discrimina­ció per raó d’edat, és la tercera causa de discrimina­ció al món per darrere del racisme i el sexisme. Rebutja les etiquetes assumides en la societat actual, que estigmatit­za les persones grans i fa una crida a “ser curosos amb el llenguatge edatista perquè, si no, fem que una persona gran se senti malament, limitem la seva capacitat de decisió, anem limitant els seus drets”.

Per a Muñoz, el dret a decidir s’ha de mantenir sempre i emfatitza que “si deixem que decideixin per nosaltres estem perdent el control de la nostra vida. Cal empoderar-se, que se’ns respecti com a persones grans, com en qualsevol altra edat. El control de la meva vida, el tinc jo”, conclou. L’advocat recomana a les persones grans que facin cas dels consells de bona fe però que també sàpiguen plantar-se i dir: “Tu aconsella’m el que vulguis, però jo decideixo”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain