El Periódico - Català

Els sanitaris creuen els dits davant una altra onada molt agressiva

Els hospitals i les seves ucis continuen molt plens de pacients amb coronaviru­s, tot i el lent descens de les últimes setmanes

- B. P.

Una quarta onada de la pandèmia podria ser dramàtica. «Si la quarta onada s’assembla a la segona o la tercera, tot i que fos molt cansat, es podria suportar. Però si s’assemblés a la primera seria un drama», va dir ahir el gerent de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Albert Salazar, a la roda de premsa posterior a la classe Cas Hospital Universita­ri Vall d’Hebron: gestió de la Covid-19. L’ocupació hospitalàr­ia, tant en planta com a les ucis, continua sent molt elevada, malgrat que fa setmanes que baixa: aquest dilluns hi havia 2.029 pacients amb el virus als hospitals catalans, dels quals 588 estaven en ucis. Començar una quarta onada amb el sistema tan ple seria molt complicat, adverteixe­n els experts.

«Molt dramàtic»

Ho va dir també la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que va avisar que, ja que les ucis continuen plenes, veu necessari esperar abans d’aixecar restriccio­ns: «El risc d’una quarta onada partint d’aquesta situació és molt dramàtic». En una entrevista a TV-3, Vergés va advertir que Catalunya està en un «moment fràgil», raó per la qual el Procicat s’ha donat set dies per valorar si els contagis s’han estabilitz­at o la incidència del virus torna a pujar, va dir.

En aquest sentit, la consellera va advocar per donar temps perquè baixi la pressió assistenci­al i es notin els resultats de la vacunació en «setmanes molt clau», com ja ha passat, segons ella, en sanitaris i avis a les residèncie­s, ja immunitzat­s. A més, va defensar ser prudents a l’avançar dates per a les flexibilit­zacions, per «respecte» a les persones que tenen negocis i que estan pendents de poder obrir, o poder fer-ho més hores. «És impossible saber què passarà al llarg de les pròximes setmanes», va afirmar per la seva part Salazar.

Preguntada Vergés per si pot salvar-se la Setmana Santa, va contestar que la seva conselleri­a sempre intenta trobar un equilibri entre la societat i la situació epidemiolò­gica, i va afegir: «Des de Salut mai hem treballat en termes de salvar estiu o Setmana Santa». La consellera va dir que al juny la situació era molt diferent perquè el risc de rebrot era molt baix, per la qual cosa a l’estiu «es va poder recuperar vida, i això va donar molt aire a la societat» abans de les noves onades.

no hem parlat mai en termes de salvar Setmana Santa»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain