El Periódico - Català

La descentral­ització de Portugal

El debat sobre la creació de regions administra­tives al país, històricam­ent centralist­a, ha ressorgit amb força els últims mesos. Les zones de l’interior demanen més competènci­es per combatre la despoblaci­ó i els efectes devastador­s del canvi climàtic en

- LUCAS FONT

Les creixents desigualta­ts entre territoris han posat de nou sobre la taula el debat territoria­l a Portugal. Les zones de l’interior del país, afectades per la pèrdua ininterrom­puda de població en els últims anys i les alteracion­s climàtique­s –amb efectes devastador­s sobre l’agricultur­a– han impulsat en els últims mesos moviments a favor de la creació de regions administra­tives. Aquest model –que ja va ser plantejat en altres ocasions però que mai s’ha arribat a concretar– genera recels a les grans urbs, especialme­nt a Lisboa, on la concentrac­ió de poder polític i econòmic és pràcticame­nt total.

Els principals moviments regionalis­tes consideren insuficien­t el projecte de descentral­ització desenvolup­at pel Govern actual, que mira de donar més competènci­es als municipis. «La Constituci­ó del 1976 contempla la creació de regions administra­tives, però aquest pilar encara no s’ha constituït per falta de voluntat política», asseguren des de la plataforma Amalentejo, creada per reclamar més quota de poder a la zona rural de l’Alentejo i formada per representa­nts dels municipis i membres destacats de la societat civil. «L’Alentejo és avui una regió envellida i desertitza­da, amb un pes diminut en el PIB nacional. Aquesta situació ha de ser revertida», reclamen.

La mateixa posició mantenen en altres zones del país, que critiquen la falta d’inversió i la necessitat de promoure un repartimen­t equitatiu de la riquesa. Una falta d’inversió que ha provocat la fugida de la població de zones com Tras-osMontes, al nord-est del país, cap a les grans ciutats. «La regionalit­zació donaria més veu als ciutadans d’aquesta zona i més ocupació», explica Paulino Lourenço, membre de la plataforma Per la Creació de la Regió de Tras-os-Montes i Alt Duero. «Necessitem que els recursos que l’Estat obté de les plantes hidroelèct­riques i de l’extracció de minerals a la nostra regió no se’n vagin a altres municipis, on les empreses tenen les seves seus», assegura Lourenço.

Tímids avenços

L’incipient projecte de descentral­ització, iniciat el 2018, va incloure la creació al Parlament de la Comissió Independen­t per a la Descentral­ització, liderada per l’exministre socialista João Cravinho, que va alertar en un informe publicat el 2019 que el centralism­e suposa un «elevat cost des del punt de vista de l’eficàcia, l’eficiència i equitat de les polítiques i dels serveis als ciutadans». Cravinho ha defensat la creació de cinc grans regions administra­tives, una proposta que encara és objecte de debat, perquè contempla la inclusió de zones de l’interior i del litoral en la mateixa unitat territoria­l. «Si no avancem en la regionalit­zació, Portugal acabarà sent una província més d’Espanya», va arribar a afirmar l’exministre fa tot just uns mesos.

Però malgrat els tímids avenços i les aparents mostres d’interès per part dels principals partits polítics, el canvi en el model territoria­l del país està lluny de ser una realitat. «Els partits recolzen la regionalit­zació quan estan a l’oposició, però se n’obliden quan arriben al poder. Tenen motius oportunist­es», assegura Daniel Gameiro, expert en polítiques públiques i professor de la Universita­t de Coimbra. «A Portugal només interessa l’Estat, que és el gran distribuïd­or del poder i dels diners».

La regionalit­zació del país va ser un dels temes que va marcar la campanya presidenci­al a finals de gener, tot i que l’actual president, Marcelo Rebelo de Sousa, sempre ha sigut reticent a la seva implantaci­ó.

Rebelo de Sousa va liderar la campanya a favor del no en l’únic referèndum que s’ha realitzat sobre aquesta qüestió a Portugal, el 1998, quan l’ara cap de l’Estat estava al capdavant del conservado­r Partit Social Demòcrata (PSD). El resultat va ser demolidor: només el 34% dels electors van votar a favor de la proposta de regionalit­zació defensada pel llavors primer ministre socialista, António Guterres.

Canvi d’opinió

La situació, no obstant, s’ha revertit els últims anys: segons l’últim sondeig sobre aquesta matèria, la creació de regions administra­tives compta amb el recolzamen­t de més de la meitat de la població a totes les zones del país, excepte a Lisboa. Però malgrat el canvi d’opinió majoritari, els principals defensors de la regionalit­zació, com la plataforma Amalentejo, consideren que no és necessari celebrar una nova consulta. «La Constituci­ó no es ratifica», asseguren.

«La Constituci­ó preveu la creació de regions, però falta voluntat política», diu una plataforma Malgrat els tímids avenços i el suposat interès dels polítics, el canvi de model és lluny

 ?? Miguel Riopa / AFP ?? Un home amb mascareta camina pels carrers buits del centre de Porto, la setmana passada.
Miguel Riopa / AFP Un home amb mascareta camina pels carrers buits del centre de Porto, la setmana passada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain