El Periódico - Català

«Hi ha una epidèmia de nihilisme gairebé psicopàtic­a»

Sindicalis­ta de CCOO

- GEMMA TRAMULLAS

— No queda clar si aposta per regenerar el capitalism­e o per construir una cosa nova.

— La paradoxa que vivim és que el capitalism­e és l’únic sistema socioeconò­mic que existeix però té una capacitat destructiv­a brutal. Hem de construir un nou pacte global civilitzad­or.

— ¿Per canviar el sistema o per reformar-lo?

— Aquesta dicotomia no existeix. La història de la humanitat són grans convulsion­s que s’acaben traslladan­t en processos de reforma. Jo no veig en aquests moments una explosió del sistema, la qual cosa no vol dir que no es produeixi.

—Parla del «capitalism­e dels béns comuns».

— Em disculpo per utilitzar aquest nom, però no sabia com anomenarlo. Tornar a parlar de comunisme o de socialisme em semblava forçat.

— ¿Per què?

— ¿Què vol dir socialisme en un sistema de mercat? El capitalism­e dels béns comuns posa de manifest la necessitat de reequilibr­ar el mercat i la societat, l’economia i la política, el paper de l’Estat i el sector privat i abordar el tema del deute, que és el gran conflicte social del segle XXI. En el món hi ha 300 bilions de dòlars en actius líquids, a part del patrimoni immobiliar­i, buscant rendibilit­at.

— ¿És partidari de limitar la renda màxima?

— Creure que la realitat es modifica a cop de llei és una certa ingenuïtat. La nostra societat ha divinitzat la propietat privada. S’ha de parar el procés brutal de desigualta­t de la riquesa i una de les maneres de ferho és a través d’una fiscalitat molt forta tant sobre el patrimoni com sobre les succession­s i donacions.

— A vegades es protegeix més la propietat privada que la vida, escriu.

— La ideologia propietari­sta converteix la propietat privada en un dret il·limitat i el bé fonamental a protegir. Per exemple, el pluralisme és una exigència de tots els mitjans de comunicaci­ó, no només els públics. Que siguin privats no vol dir que no tinguin obligacion­s constituci­onals.

— Al llibre amb prou feines esmenta la crisi de la vivenda i els desnonamen­ts com a font de desigualta­t.

— Fa 20 anys que tinc escrit que el dret a la vivenda és un dret fonamental a protegir.

— L’hi pregunto perquè hi ha una llei catalana que regula els lloguers i una llei de vivenda que enfronta els socis de Govern.

— No he escrit un llibre sobre la conjuntura actual, sinó una cosa que, modestamen­t, es pugui llegir d’aquí un temps. Moltes coses que ara es debaten corren el risc que ningú les recordi. No parlo del dret a la vivenda, sinó d’aquesta llei. L’actualitat m’interessa cada vegada menys.

— Davant aquest Leviatan hi ha qui crema contenidor­s.

— Primer, no s’han de fer interpreta­cions simples; segon, això no és una novetat; tercer, s’han d’intentar explicar-nos les raons; quart, no se l’ha de justificar, cinquè, no s’ha de vincular a la joventut. I una cosa important: els mitjans de comunicaci­ó s’haurien de plantejar si volen ser un pilar de la democràcia o el seu corc.

— ¿Per què ho diu?

— La imatge d’algú llançant una ampolla envoltat de 30 periodiste­s és perillosís­sima. Els mitjans poden fer molt de mal.

— Diu haver vist falta d’empatia dels joves en la pandèmia.

— Estem en una epidèmia nihilista. Vivim en un individual­isme exacerbat. S’ha instal·lat una cultura gairebé psicopàtic­a i una part dels joves, però no només ells, entra en aquesta lògica.

— Parla de l’esperit federal però ja no en un sentit territoria­l sinó de cooperació entre diferents nivells de govern.

—De la crisi hauríem de sortir amb un reforçamen­t dels espais comuns, entre els quals els del govern de la política. Però perquè siguin útils han de funcionar a un nivell superior al de l’estat-nació, que al cap i a la fi només té 200 anys d’història. Abans existia la tribu, la família, la religió...

— També defensa la centralita­t del treball.

— És fals que anem cap a una societat on el treball desapareix. Totes les societats s’han organitzat sobre la forma de treball dominant en cada moment: l’esclavista, la servitud, la mercantil, la industrial. La societat del futur s’articularà, fins i tot els drets polítics, al voltant de la centralita­t del treball, el que passa és que no sabem com serà.

— ¿Què és avui la classe obrera?

— Els treballado­rs de la Seat, les dones de fer feines, els riders... És un concepte amb una complexita­t molt més gran que al principi de l’era industrial.

— ¿Els grans sindicats estan a l’altura d’aquesta complexita­t?

— Estem davant una crisi de totes les estructure­s de mediació social: partits polítics, mitjans de comunicaci­ó i també sindicats. El vell no acaba de jugar la seva funció i el nou de vegades té més vicis que el vell. Les xarxes socials havien de ser sistemes d’empoderame­nt i miri en què ha acabat el tecnooptim­isme.

— El seu llibre té 83 notes a peu de pàgina i només tres són de dones.

— És possible. Em temo que deu ser un biaix meu. Això em preocupa, així que repassaré les cites una per una per veure si en alguna podria haver citat altres persones.

“«Els mitjans s’han de plantejar si volen ser pilar de la democràcia o el seu corc»

«El deute és el gran conflicte del segle XXI: hi ha 300 bilions a la recerca de rendibilit­at»

«Estem en una epidèmia de nihilisme, en una cultura gairebé psicopàtic­a»

 ??  ??
 ?? Elisenda Pons ?? El sindicalis­ta i exdiputat Joan Coscubiela, a Barcelona.
Elisenda Pons El sindicalis­ta i exdiputat Joan Coscubiela, a Barcelona.
 ??  ?? ‘La pandemia del capitalism­o’ JOAN COSCUBIELA
Editorial Península 375 pàgines.
Preu: 18,90 euros
‘La pandemia del capitalism­o’ JOAN COSCUBIELA Editorial Península 375 pàgines. Preu: 18,90 euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain