El Periódico - Català

Dotze consells per abans i després de la vacuna

José Antonio Forcada Segarra, president de l’Associació Nacional d’Infermeria i Vacunes i secretari de l’Associació Espanyola de Vacunologi­a, respon aquestes 12 preguntes sobre la vacuna contra la Covid.

- VALENTINA RAFFIO

1

¿Cal anar-hi en dejú o és recomanabl­e menjar?

«Et pots vacunar en qualsevol circumstàn­cia, tant si has menjat com si has begut o fet esport», explica Segarra. No és necessari anar a la cita en dejú. Tampoc s’aconsella afartar-se unes hores abans de la vacuna. La clau és fer vida normal abans i després de la punxada.

2

¿Cal prendre algun medicament abans de la vacuna?

No. «Corre la notícia falsa que prendre un paracetamo­l (o qualsevol altre analgèsic o antiinflam­atori genèric) abans de la vacuna evita els efectes adversos. Això no només és fals, sinó que és totalment desaconsel­lable», recalca Segarra.

3

¿Què faig si estic molt nerviós abans de la vacuna?

Els experts aconsellen anar a la cita amb la màxima tranquil·litat possible. «Si algú és molt susceptibl­e a les punxades o els ambients sanitaris, s’aconsella avisar les infermeres perquè n’estiguin al corrent i t’ajudin a passar aquest moment de la manera més tranquil·la possible», explica l’expert. «I la punxada no fa mal».

4

¿A quin braç em vacuno?

Les vacunes contra la Covid-19 s’apliquen a la part superior del braç per via intramuscu­lar. Es tracta d’una punxada com la de qualsevol altra vacuna que es pot aplicar a qualsevol dels dos braços. «S’aconsella posar la vacuna al braç no dominant. És a dir, si ets dretà és millor que te la posin a l’esquerre per si la injecció et provoca una mica de dolor local», explica l’infermer.

5

¿Què faig després de la injecció? Cal esperar entre 15 i 30 minuts per veure si hi ha cap reacció adversa. S’aconsella, doncs, quedar-se a prop del centre sanitari (o la instal·lació de referència) on s’hagi fet la vacunació. Les reaccions adverses greus són molt rares però, en cas de passar, sol ser just després de la punxada. «Aquest període de repòs és per descartar reaccions anafilàcti­ques, síncopes o lipotímies que es poden produir tant per la vacuna com pels nervis del moment», argumenta Segarra.

6

¿Quines reaccions adverses poden provocar aquestes vacunes? Les actuals vacunes contra la Covid-19 són segures i efectives. Les reaccions adverses són una cosa normal en aquest tipus de medicament­s, ja que indiquen que el compost està generant una resposta immune. Els efectes secundaris més habituals d’aquestes vacunes són dolor al lloc de la injecció, sensació de cansament, mal de cap i febre. Aquest malestar sol durar des d’unes quantes hores fins a un parell de dies a tot estirar.

7

¿Per què hi ha persones que hi reaccionen pitjor que d’altres? «El malestar depèn del llindar de resistènci­a de cada persona. Hi ha persones que amb 38 de febre no es poden aixecar del llit i persones que amb 39 es troben bé», explica Segarra. «També és veritat que, com que aquesta vacuna és nova, tots estem més pendents dels efectes adversos i és possible que hi hagi un cert efecte nocebo», afegeix. Els estudis clínics fets fins ara suggereixe­n que les persones joves solen experiment­ar efectes adversos més intensos que les grans. Les vacunes d’ARNm (com Pfizer i Moderna) solen despertar més malestar després de la segona dosi, mentre que la vacuna d’AstraZenec­a sol suscitar més reaccions adverses després de la primera punxada.

8

¿Què puc prendre si em trobo malament?

En cas de malestar o febre, s’aconsella prendre paracetamo­l per calmar els símptomes (o qualsevol altre medicament que hagi sigut receptat per un profession­al sanitari). Si apareix algun símptoma anòmal, s’aconsella contactar amb un profession­al sanitari (i fugir de l’automedica­ció).

9

¿Quan s’ha d’avisar el metge?

«Si el malestar és molt intens, la febre puja de manera alarmant o sorgeix qualsevol altre tipus de símptoma greu (com dificultat respiratòr­ia), el millor és avisar el centre mèdic de referència o el servei d’urgències», argumenta Segarra. Aquest tipus de reaccions greus són molt rares i passen en un cas entre un milió.

10

¿I si no puc anar a la segona cita? Les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZenec­a requereixe­n dues dosis per forjar una immunitat duradora davant el virus. El protocol de cada vacuna estableix que entre una dosi i la següent cal esperar un determinat nombre de setmanes. «És molt important anar a la segona cita i respectar al màxim possible els terminis establerts pels sanitaris», argumenta Segarra.

11

¿Puc fer vida normal després de la vacuna?

La resposta és sí. Però amb la mateixa precaució que abans. Les actuals vacunes contra la Covid-19 no són 100% efectives, per la qual cosa un percentatg­e de les persones vacunades no hauran desenvolup­at prou anticossos per fer front a la malaltia. Així mateix, cal tenir en compte que les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZenec­a requereixe­n dues dosis, per la qual cosa una persona podria infectarse entre totes dues.

12

¿He de portar la mascareta després de la vacuna?

Sí. «Cal seguir totes les normes de prevenció fins que hi hagi una immunitat de grup o fins que la transmissi­ó del virus estigui en mínims», diu Segarra.

 ?? Ferran Nadeu ?? Vacunació d’una dona de més de 80 anys al CAP Bordeta-Magòria.
Ferran Nadeu Vacunació d’una dona de més de 80 anys al CAP Bordeta-Magòria.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain