El Periódico - Català

El creador de la televisió educativa

José Manuel Pérez Tornero Periodista i catedràtic de la UAB, el futur president del Consell d’Administra­ció de RTVE ha sigut responsabl­e de programes històrics com ‘La aventura del saber’. Amb 67 anys, defensa una radiotelev­isió pública de servei, «més pl

- BELÉN ESCUDERO (EFE)

José Manuel Pérez Tornero, el futur president de RTVE, és periodista, catedràtic de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), consultor de la UNESCO i la Unió Europea (UE) en serveis públics audiovisua­ls i alfabetitz­ació digital i ha sigut responsabl­e de programes culturals i educatius de la televisió pública com l’històric La aventura del saber.

Pérez Tornero, de 67 anys i llicenciat en Ciències de la Comunicaci­ó i en Filologia Hispànica, ha dirigit el grup d’investigac­ió Gabinet de Comunicaci­ó i Educació de la UAB, l’Observator­i per a la innovació d’informatiu­s (RTVEUAB), OI2; i l’EduMediaLa­b, laboratori dedicat a investigar sobre innovació en periodisme, comunicaci­ó i educació. Ha treballat en projectes i programes en television­s nacionals i internacio­nals (en el sector públic i privat) en diverses funcions, i ha dirigit diversos projectes d’innovació digital en matèria de comunicaci­ó interactiv­a audiovisua­l.

A Espanya, ha desenvolup­at la seva tasca profession­al a RTVE i teles autonòmiqu­es i ha sigut assessor en projectes de canals temàtics privats. Va ser el creador de la televisió educativa a TVE amb La aventura del saber, programa que es manté des dels anys noranta, i també va assessorar d’altres espais culturals i infantils.

Pérez Tornero figurava al tercer lloc de la llista de compareixe­nts a la comissió de Nomenament­s

del Congrés dels Diputats. Va comparèixe­r el 13 de gener i va començar la seva intervenci­ó dient que la qüestió de la radiotelev­isió pública «és una pedra angular a l’esfera pública democràtic­a». Defensava una RTVE «més pluralista» i amb «independèn­cia profession­al». «Entenc que la radiotelev­isió pública per mandat constituci­onal depèn de l’Estat, depèn directamen­t de les Corts, ha de tenir la seva independèn­cia profession­al, i crec que és compatible amb la missió que se li encomana en tota la legalitat», va dir.

També va apostar per la necessària consolidac­ió d’una nova imatge de RTVE, que compleixi un servei i que s’identifiqu­i amb les necessitat­s dels ciutadans, amb transparèn­cia i honestedat. El seu projecte va ser qualificat amb la cinquena millor nota.

Un sistema «estable»

Va defensar que el model de finançamen­t de RTVE ha d’estar vinculat amb el que les Corts encomanin a l’ens en el pròxim mandat marc; és a dir, quins serveis li demana, i així es podran avaluar els costos, però, segons la seva opinió, aquest no és «en principi un mal sistema». «Cobrar de les taxes i dels beneficis de les de pagament, i amb el que arriba de les plataforme­s, probableme­nt pugui ser un dels sistemes més estables a Europa en el futur si es fa en proporció amb els serveis del mandat marc», va dir.

Va acabar la seva compareixe­nça amb un missatge d’esperança perquè RTVE recuperés lideratge i audiència: «Sabem, volem i podem fer-ho. Un missatge que entusiasmi els treballado­rs perquè jo entenc que la interinita­t no és bona. Si s’acaba la interinita­t i s’obre un nou lideratge compartit, el canvi des del meu punt de vista no serà fàcil, però està assegurat».n

Va quedar cinquè classifica­t en el concurs públic per elegir la cúpula de la corporació

sala del TSJ basc; i les presidènci­es de les audiències provincial­s de Salamanca i Almeria.

Tots els nomenament­s de càrrecs judicials que s’han aprovat durant el temps que el CGPJ ha estat en funcions s’han realitzat amb el vot a favor de la majoria dels vocals, una cosa que podria no donar-se en la pròxima reunió, segons les fonts consultade­s per Europa Press.

Més de dos anys caducat

El mandat de l’òrgan de govern dels jutges, de cinc anys, va caducar el desembre del 2018. El CGPJ el componen 20 vocals, dels quals 12 són magistrats i jutges i els altres vuit són juristes de reconeguda trajectòri­a proposats pels partits. Entre ells elegeixen el president, que alhora presidirà el Tribunal Suprem.

 ?? Verónica Povedano / Efe ?? El periodista i catedràtic José Manuel Pérez Tornero, futur president de RTVE.
Verónica Povedano / Efe El periodista i catedràtic José Manuel Pérez Tornero, futur president de RTVE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain