El Periódico - Català

El PSC postula Granados per a una disputada presidènci­a del Parlament

> Illa demana que «una dona d’esquerres» lideri la Cambra JxCat no veu opcions que prosperi i titlla l’anunci d’«acció propagandí­stica»

- DANIEL G. SASTRE

Salvador Illa va anunciar ahir que el PSC proposarà Eva Granados, viceprimer­a secretària del partit i número dos de la llista socialista en les eleccions del 14-F, com a pròxima presidenta del Parlament. «És raonable que el partit que ha guanyat les eleccions presideixi la Cambra», va dir el candidat del PSC a la investidur­a. La proposta arriba en un moment en què la presidènci­a del Parlament està en joc en les negociacio­ns pel nou Govern que han establert els grups independen­tistes, ERC, JxCat i la CUP.

De fet, Illa es va referir a aquestes converses durant la primera trobada amb el nou grup parlamenta­ri socialista, de 33 diputats. «Quin contrast amb algunes propostes que estem veient, i que volen enrocar Catalunya», va assenyalar sobre Granados.

El candidat del PSC va emmarcar la proposta, que sembla que té poques possibilit­ats de prosperar si les negociacio­ns dels independen­tistes arriben a bon port, en la necessitat que «una dona d’esquerres» presideixi la Cambra i ajudi a «obrir el nou temps polític» que, segons el seu parer, ha ofert el resultat electoral. I també a evitar les «frivolitat­s» que segons la seva opinió hi va haver en anteriors legislatur­es.

Els independen­tistes van sortir al pas de l’anunci amb contundènc­ia. La primera a reaccionar va ser la vicepresid­enta de JxCat, Elsa Artadi, que va dir que es tracta d’una «simple acció propagandí­stica» del PSC, que no té opcions reals de prosperar. El seu partit negocia aquests dies amb ERC i la CUP l’estructura del nou Govern, però també la del nou Parlament, que s’ha de constituir a tot tardar el 12 de març.

Postconver­gents o cupaires

La CUP ha obert un debat intern per decidir si reclama la presidènci­a del Parlament, tot i que aquest lloc estava en principi reservat per a JxCat en l’intercanvi de papers previstos entre els postconver­gents i ERC si prospera la investidur­a de Pere Aragonès com a president de la Generalita­t.

El líder dels republican­s, Oriol Junqueras, no va voler entrar en el debat sobre la Mesa de la Cambra, però sí que va insistir que l’arquitectu­ra global de la pròxima legislatur­a ha de sorgir d’un «front ampli» que també inclogui els comuns. Es tracta d’una altra proposta amb dificultat­s evidents per prosperar, pels vetos mutus entre el partit de Jéssica Albiach i JxCat.

n

 ?? Guillem Roset / ACN ?? Eva Granados i Salvador Illa, ahir, a Barcelona.
Guillem Roset / ACN Eva Granados i Salvador Illa, ahir, a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain