El Periódico - Català

Els EUA tensen la corda amb l’Aràbia Saudita per l’assassinat de Khashoggi

> Biden es prepara per desclassif­icar l’informe de la CIA que acusa el príncep hereu saudita d’ordenar l’assassinat del periodista així com per «recalibrar» les seves relacions bilaterals

- RICARDO MIR DE FRANCIA

Quan era encara candidat a la presidènci­a, Joe Biden va fer de l’Aràbia Saudita un dels seus exemples de capçalera per mirar de demostrar que la defensa dels drets humans i la democràcia tornarien a ser pilars fonamental­s de la política exterior nord-americana si conqueria la Casa Blanca. «Farem que paguin un preu i els convertire­m en els pàries que veritablem­ent són», va dir el demòcrata en campanya. Aquell envit enfronta ara la seva primera prova de foc. La seva Administra­ció pretén desclassif­icar l’informe elaborat per la CIA sobre l’assassinat del columnista saudita del Washington Post, Jamal Khashoggi, segons diversos mitjans nord-americans. Les conclusion­s són conegudes, però falta saber l’impacte en la complicada relació entre els dos països.

L’Agència Central d’Intel·ligència va concloure fa dos anys «amb un grau elevat de confiança» que el príncep hereu Mohamed bin Salman va ordenar personalme­nt l’assassinat del periodista de 59 anys al consolat saudita d’Istanbul, segons van publicar al seu dia diversos mitjans nord-americans. Khashoggi era crític amb la monarquia saudita i aquell matí d’octubre del 2018 va entrar a la legació per tramitar els papers del seu imminent casament amb la seva promesa turca. No va tornar a sortir d’allà amb vida, malgrat que un dels germans de Bin Salman li hauria assegurat abans d’entrar al consolat que no tenia res a témer, segons va publicar el Washington Post. Una vegada dins, el periodista va ser presumptam­ent drogat i esquartera­t. El seu cos mai s’ha trobat.

L’Administra­ció de Donald Trump es va negar a desclassif­icar l’informe de la CIA per no dilapidar la seva privilegia­da relació amb Bin Salman, el governant de facto de l’Aràbia Saudita i una de les peces fonamental­s en la diplomàcia triangular pilotada per Jared Kushner que va desembocar en els acords de normalitza­ció diplomàtic­a entre Israel i diversos països àrabs. Però amb la seva caracterís­tica tendència a airejar secrets d’Estat, Trump va acabar ratificant les sospites. «L’encobrimen­t saudita de l’assassinat de Khashoggi és el pitjor en la història dels encobrimen­ts», va afirmar el llavors president. «Li he salvat el cul», va dir després referint-se al príncep hereu.

Recalibrar la relació

A la fi, Trump va donar per tancat el cas imposant sancions a 17 saudites involucrat­s en el crim i acceptant implícitam­ent la versió del règim que, després de negar inicialmen­t la seva implicació, va acabar descrivint el succeït com una operació mal executada per les seves forces de seguretat per extradir el periodista. Alguns d’ells van ser condemnats en els seus tribunals. Però ara aquesta patata calenta està a punt de tornar a obrirse per obra d’una Administra­ció Biden que sembla disposada a plantar-se davant les purgues de Bin Salman i els excessos del seu exèrcit al Iemen. «La intenció del president, així com la del seu Govern, és recalibrar la nostra relació amb l’Aràbia Saudita», va dir ahir la portaveu de la Casa Blanca. Però l’informe no es farà públic fins que Biden parli primer amb l’octogenari rei Salman, segons fonts de l’Administra­ció. Salman és encara cap d’Estat, tot i que des de fa anys es diu que pateix demència.

No és la primera vegada que s’escolten paraules semblants a Washington. També hi va haver ganes d’ajustar comptes amb el Regne després dels atemptats de l’11-S, després que es descobrís que 14 dels 19 segrestado­rs dels avions eren saudites. Però els interessos comuns de la realpoliti­k més crua van acabar prevalent. Washington ja no depèn del petroli saudita com en depenia fa dues dècades i, de moment, Biden s’ha atrevit a frenar l’enviament d’armes ofensives a Riad perquè siguin utilitzade­s en la guerra del Iemen, on el seu aliat ha matat centenars de civils.

Acostament saudita a la Xina

Tot indica que Biden pretén marginar Bin Salman, potser amb l’esperança que el rei retiri al seu fill favorit el títol de príncep hereu, una cosa que el vell Salmán ha fet en dues ocasions durant el seu regnat, una maniobra sense precedents des que la tribu dels Saud prengués el poder del país fa gairebé un segle. Aquest seria el millor dels desenllaço­s possibles per a la seva Administra­ció, ja que Washington necessita Riad en la lluita contra el terrorisme gihadista perquè el seu aliat s’està acostant sense dissimulac­ions a la Xina, amb la qual coopera en el seu programa nuclear i en les llicències telefòniqu­es del 5G.

El nou president ja ha frenat l’enviament d’armes ofensives a Riad perquè s’utilitzin en la guerra del Iemen

 ?? Fayez Nureldine / AFP ?? El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman.
Fayez Nureldine / AFP El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain