El Periódico - Català

Itàlia manté les restriccio­ns per la Covid fins després de Setmana Santa

> Els sectors de la restauraci­ó i el turisme esperaven algunes obertures, però el ministre de Sanitat afirma que «no hi ha cap altre camí»

- ROSSEND DOMÈNECH

El Govern de Mario Draghi prorrogarà totes les restriccio­ns en vigor a causa de la pandèmia fins després de Pasqua. «És indispensa­ble dir la veritat al país», va explicar el ministre de Sanitat, Roberto Speranza, al Senat, il·lustrant que «la presència de les soques condiciona­rà l’epidèmia». La decisió ha caigut com una gerra d’aigua freda sobre els sectors que esperaven algunes obertures durant la Setmana Santa, com restaurant­s, bars, pistes d’esquí, piscines, gimnasos i complexos de platja. Les mesures preses «són indispensa­bles, no hi ha cap altre camí», va exposar Speranza. En cinc de les 20 autonomies, va dir, les ucis estan per sobre del nivell crític i «amb les mesures actualment en vigor se superarà el nivell d’Rt 1», la velocitat de transmissi­ó, que ahir estava a 0,99.

Actualment gairebé totes les regions es troben en zona groga i perimetral­ment tancades. En cinc, s’han clausurat 25 àrees, eufemístic­ament definides com a zones de «taronja pujat» en lloc de vermelles: els municipis estan tancats; l’ensenyamen­t, suspès, i l’activitat comercial, també tancada. Es tracta d’aquelles en les quals la variant britànica s’està rabejant més, mentre que en l’àmbit nacional ha arribat al 30% dels contagis i serà «la dominant a mitjans de març», segons l’Institut Superior de Sanitat.

No obstant, les que més preocupen són les soques sud-africana i brasilera, «més insidioses a causa de la reduïda eficàcia de les vacunes», segons Sanitat. D’acord amb l’explicació del ministre als senadors, posar fre a les variants «encara és possible [...] a condició que s’adoptin i s’apliquin mesures rigoroses que circumscri­guin els focus de contagi [...], evitant la mobilitat cap a l’exterior de les àrees».

«Seria un greu error si de sobte, sense cap evidència científica, ens enfrontem a l’emergència d’una manera diferent d’altres països.

Fins ara no hem recorregut a tancades totals, a diferència d’altres països, que n’han fet dues o fins i tot tres», va afegir el ministre. Per a Speranza, «els retards d’alguns subministr­aments de vacunes, tot i que n’hi ha, no canviaran el resultat i la Covid, amb les vacunes, serà derrotat. Veiem la llum al final del túnel», va dir.

Va afegir que les regions estan enfortint la seva capacitat organitzat­iva en la campanya de vacunació i es podrà comptar amb els metges de família quan hi hagi dosis de vacuna que no necessitin estar conservade­s a tan baixes temperatur­es. «L’entrega puntual de dosis és decisiva per a l’acceleraci­ó de la campanya. Itàlia no es resigna a les reduccions, ja que partint dels contractes de la UE hauríem de tenir el 13% més de dosis», va afegir.

Indemnitza­cions «justes»

El ministre va recordar que «la unitat no és una opció sinó un deure». Així mateix, va assegurar que entre els compromiso­s del Govern hi ha la concessió de «justes indemnitza­cions» per a les activitats afectades.

En resposta a algunes mesures preses en diverses autonomies, aquesta setmana s’ha pronunciat el Constituci­onal, establint que més obertures locals davant les mesures nacionals les pot prendre «només el Govern del país». Aquest dimecres els nous contagis van ser gairebé 17.000 i els morts 318, registres similars als dels últims dies.n

 ?? Miguel Medina / AFP ?? Estació d’esquí semibuida al pas de Col Margherita, al Vèneto.
Miguel Medina / AFP Estació d’esquí semibuida al pas de Col Margherita, al Vèneto.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain