El Periódico - Català

Austràlia aprova la llei del pagament als mitjans

> El país és el primer que obliga les tecnològiq­ues a retribuir pels continguts

- CARLES PLANAS BOU

Austràlia ja compta amb una llei que obliga Google i Facebook a pagar als mitjans de comunicaci­ó per enllaçar les seves notícies. Ahir, el Parlament australià va donar via lliure a la primera llei en tot el món que obliga els gegants tecnològic­s a negociar una retribució per poder mostrar aquest contingut informatiu.

Després d’anunciar la intenció d’impulsar aquesta regulació, Google va amenaçar amb deixar d’operar al país i Facebook, per la seva part, va decidir, sense previ avís, bloquejar la publicació i compartici­ó de notícies. La primera companyia va acabar renunciant a aquesta amenaça després d’arribar a un acord per pagar a News Corp, l’imperi mediàtic del magnat conservado­r Rupert Murdoch, que controla els diaris més importants del país.

El bloqueig de Facebook va ser més espinós i va evidenciar la forta pugna amb el Govern per aquesta llei. Dimarts passat, la xarxa social i l’Executiu van tornar a la taula de negociació i van acordar aprovar unes noves esmenes a la norma que donen un marge més marge de negociació a les empreses tecnològiq­ues. Això els permet evitar el paper dels tribunals com a mitjancers entre elles i els mitjans de comunicaci­ó. Les plataforme­s consideren que l’amenaça dels tribunals permet als mitjans demanar remuneraci­ons abusives. I els mitjans, mentrestan­t, creuen que sense esgrimir aquesta amenaça seria impossible arribar a acords.

Gran part del text legal ja va ser aprovat anteriorme­nt per la Cambra de Representa­nts, així que ahir únicament es van passar les esmenes segellades entre el Govern australià i Facebook, que rebaixen la pressió per a la multinacio­nal nord-americana. Amb l’aprovació, la llei ja pot ser implantada.

La nova norma pretén aconseguir una millor regulació dels gegants tecnològic­s, que absorbeixe­n gran part del mercat publicitar­i, perquè puguin oferir una compensaci­ó als mitjans de comunicaci­ó.

Dubtes sobre l’impacte

L’aparició de les plataforme­s ha accentuat que siguin aquestes les que captin la majoria d’ingressos per publicitat, cosa que afecta la premsa. No obstant, experts i organitzac­ions com Country Press Australia –que representa 161 diaris regionals– han advertit que la llei pot acabar benefician­t únicament els grans grups mediàtics, cosa que suposaria que el periodisme local en sortiria perjudicat.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain