El Periódico - Català

El ‘vacunagate’ de l’Argentina plana sobre el seu president

> L’oposició carrega contra Fernández per la vacunació de 70 persones pròximes al Govern i un fiscal ha obert una investigac­ió

- ABEL GILBERT

El president de l’Argentina, Alberto Fernández, passa potser el pitjor moment del seu mandat per la pandèmia i l’enfonsamen­t més gran de l’economia. Com si fos una pluja radioactiv­a, la vacunació preferenci­al d’almenys 70 persones, bona part d’ells funcionari­s i familiars, ha tingut un efecte corrosiu sobre el seu Govern i l’ha obligat a destituir Ginés González García, l’home que va fer ressorgir de les cendres el Ministeri de Salut, que havia sigut degradat a secretaria sota l’Administra­ció anterior de Mauricio Macri. L’Argentina s’acosta als 52.000 morts per Covid-19. Els contagiats són més de dos milions. En aquest context ha explotat el vacunatori vip o vacunagate, que ha escampat una onada d’indignació social.

Al gener, el Govern va assegurar que ja tenia garantida la provisió de 51 milions de dosis de vacunes. La immunitzac­ió dels ciutadans és el principal capital que té el peronisme de cara a les eleccions parlamentà­ries d’octubre. Fins ara, unes 520.000 persones han rebut la primera dosi de la vacuna Sputnik V, de la qual queda la meitat del primer carregamen­t per utilitzar. S’espera que Rússia hi enviï 30 milions d’unitats més.

En un laboratori de Buenos Aires es produeix la vacuna d’AstraZenec­a-Oxford. Es preveu fabricar-ne 150 milions de dosis que s’han d’envasar a Mèxic i, una part d’aquesta quantitat, retornar al país. Alhora, l’Argentina espera rebre dos milions de vacunes com a beneficiàr­ia del mecanisme Covax de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) i inocular ben aviat mig milió de persones amb la xinesa Sinopharm.

El vacunagate ha esquitxat un full de ruta que es presentava com a virtuós. La nova ministra de Salut, Carla Vizzotti, ha promès una estricta transparèn­cia en els mecanismes d’immunitzac­ió. Si bé una recent enquesta dona compte que un 68% dels entrevista­ts ha recolzat la manera en què Fernández enfronta l’escàndol, el perjudici polític està lluny de guarir-se. L’expresiden­t de dretes Mauricio Macri ha fet una crida als seus seguidors perquè es manifestin demà «per la indignació que provoca que l’oligarquia K [kirchneris­ta] s’apropiï de la vacuna».

Un fiscal s’ha posat a investigar el cas i Fernández s’ha mostrat indignat: «Detesto els privilegis; no els exerceixo ni me’n valc. Però demano als fiscals i als jutges que acabin amb les pallassade­s. [...] No es poden construir delictes graciosame­nt».

El president ha recordat als fiscals que «tenen molts delictes per investigar», i ha enumerat «el negoci dels peatges [a les carreteres] de Macri, i el terrible i lamentable endeutamen­t que l’Argentina va viure, que va ser un negoci per als amics del poder». Al seu torn ha demanat a l’oposició tractar «amb serietat» el tema de les vacunes. No ha passat per alt, en aquest sentit, que els seus adversaris deien fins fa poc que l’Sputnik V era «verí».

L’exmandatar­i Mauricio Macri convoca per demà una manifestac­ió de protesta

Condemna a un empresari

El tema de la justícia no és poc important en aquesta Argentina partida en dos. Un jutge acaba de condemnar a 12 anys de presó Lázaro Báez, un empresari lligat a l’extint Néstor Kirchner, per blanquejar actius milionaris quan era contractis­ta de l’Estat. La sentència és vista per sectors del Govern com un cas clar de polititzac­ió dels tribunals, entre altres coses perquè no es van aportar proves d’il·lícits que, amb un objectiu de més abast, busquen involucrar l’actual vicepresid­enta, Cristina Fernández de Kirchner.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain