El Periódico - Català

Bosch deslocalit­za una nova fàbrica i agreuja la crisi industrial a Catalunya

> La multinacio­nal clausura també la seva planta a Lliçà i eleva a 1.500 els llocs de treball directes i indirectes que es perdran El Govern admet la seva preocupaci­ó i fia la reindustri­alització als fons europeus >

- GABRIEL UBIETO

La multinacio­nal Robert Bosch va anunciar ahir el tancament d’una altra de les seves plantes a Catalunya. La seva intenció és clausurar la factoria ubicada a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental), on actualment hi ha 336 empleats, i emportar-se la producció a Wroclaw (Polònia), tal com va fer públic la UGT en un comunicat. És la segona deslocalit­zació que aquesta firma especialit­zada en la fabricació de components per a l’automòbil certifica en menys de sis mesos a Catalunya.

Al setembre, Bosch va oficialitz­ar la clausura de les seves instal·lacions a Castellet (Alt Penedès), on ocupava 300 persones, per emportar-se la producció a Sèrbia. Entre les dues plantes, Robert Bosch liquida 636 llocs de treball directes i 900 més entre els seus proveïdors i subcontrac­tes, segons càlculs dels sindicats. Aquest mitjà va intentar contactar amb l’empresa per conèixer la seva versió, sense rebre resposta.

La cadena d’eros s’agreuja a Catalunya i el cotxe és un dels seus motors. El 2020 va deixar un balanç d’un total de 7.936 treballado­rs acomiadats via ero a Catalunya (el pitjor registre des del 2013), amb diversos noms de l’automoció: Saint Gobain, TE Connectivi­ty i Tachi-S, entre d’altres. El degoteig segueix aquest 2021 i durant el mes de gener es van registrar 1.064 treballado­rs afectats per acomiadame­nts col·lectius. Firmes de l’automoció com U-Shin, anteriorme­nt pertanyent a Bosch, van tancar recentment expedient.

A aquests noms s’hi afegeix de nou Robert Bosch, amb els 336 acomiadame­nts que començarà a negociar a Lliçà. La intenció traslladad­a aquest dijous per la direcció als treballado­rs i a la Generalita­t és materialit­zar el tancament al llarg de l’any, sense data concreta encara. Ja hi ha hagut contactes entre el Departamen­t d’Empresa i Bosch i està previst que la setmana que ve mantinguin una reunió.

El vicepresid­ent en funcions, Pere Aragonès, va manifestar la seva preocupaci­ó per «la sèrie de ancaments empresaria­ls, especialme­nt en l’àmbit industrial», en declaracio­ns en un acte a Mercabarna, recollides per Europa Press. En aquest sentit, el líder republicà va defensar la necessitat de reindustri­alitzar Catalunya de manera «digital» i «verda» i va apuntar que els fons europeus de reconstruc­ció després de la pandèmia de Covid19 «són una excel·lent oportunita­t d’injecció de recursos».

La multinacio­nal d’origen alemany conserva encara a Catalunya un centre de treball amb 49 empleats a Santa Perpètua de la Mogoda (Valls Occidental), dedicat a activitats comercials. De moment sobre aquest centre no hi pesa anunci de tancament. El que sí que preocupa entre els sindicats és el que té Bosch a Aranjuez (Madrid) i que ocupa 597 persones. Fonts de CCOO expliquen que les vàlvules d’oli que hi fabriquen ja no serveixen per al vehicle elèctric i que o bé la firma hi inverteix o bé acabarà tancant.

Del Vallès a Polònia

Bosch apaga motors a Catalunya i trasllada les seves produccion­s a terres amb salaris més baixos i més a prop dels seus centres de decisió, a Alemanya. Les fabricacio­ns que es portaven a terme fins ara a Castellet cessaran definitiva­ment el novembre d’aquest any i la càrrega de treball l’assumiran a Sèrbia, segons la versió de la UGT. Mateix guió amb l’activitat de Lliçà ja que les seves produccion­s es desplaçara­n a Wroclaw, a Polònia.

Els sindicats van manifestar el seu rebuig dels tancaments plantejats per Bosch a les seves plantes catalanes, que van qualificar d’«insolidari­s» i «egoistes», moguts únicament pel mantenimen­t dels seus beneficis. Fonts consultade­s de la UGT afirmen que fa «anys» que les plantilles de Bosch a Catalunya assumeixen congelacio­ns i reduccions salarials per guanyar competitiv­itat, amb la promesa que part de l’activitat que en l’actualitat assumeixen a Europa de l’est anés cap a Catalunya i assegurar la viabilitat de les plantes. Finalment, si res canvia, això no serà així i les produccion­s faran el camí invers i marxaran del Vallès a Polònia i Sèrbia.

n

 ?? Griselda Escrigas / El 9 Nou ?? Façana de les instal·lacions de la fàbrica de Robert Bosch ubicada a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental).
Griselda Escrigas / El 9 Nou Façana de les instal·lacions de la fàbrica de Robert Bosch ubicada a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain