El Periódico - Català

Calviño insta les autonomies a donar ajuda a les pimes

> Diu que compten amb 2.000 milions per a aquesta finalitat > A Catalunya són 342

- EL PERIÓDICO

La vicepresid­enta econòmica, Nadia Calviño, va instar ahir les comunitats a aplicar 2.000 milions per fer arribar ajudes directes a les empreses. Durant la seva compareixe­nça al Congrés dels Diputats, va recordar que les autonomies accediran aquest any a 8.000 milions d’euros del fons europeu React-EU (10.000 milions fins al 2022). Amb aquesta quantitat, va dir, les autonomies compten amb prou «finançamen­t per fer front a les seves necessitat­s sanitàries i socials, «però també per donar ajudes directes a les empreses en els seus territoris».

Segons va afegir, els governs autonòmics «ja han comunicat al Ministeri d’Hisenda que destinaran aproximada­ment un 25% d’aquesta xifra, d’aquests fons precisamen­t a pimes, autònoms, emprenedor­s i a la creació i mantenimen­t de llocs de treball». I són aquests 2.000 milions autonòmics els que Calviño va instar a ser aplicats en ajuda de les pimes. A Catalunya, la xifra és d’uns 342 milions.

Nou pla d’11.000 milions

La vicepresid­enta també es va referir al nou pla d’11.000 milions d’euros anunciat dimecres pel president del Govern, Pedro Sánchez, per fer arribar ajudes a empreses, pimes i autònoms dels sectors i territoris més afectats per la crisi, en particular, el turisme i l’hostaleria.

Calviño confia que les noves mesures puguin estar aprovades al març i va dir que tindran per objectiu principal «reforçar la solvència dels balanços de les empreses», per «donar-los un major múscul perquè puguin reprendre la seva activitat, fer les inversions necessàrie­s i contractar els treballado­rs» quan s’iniciï la recuperaci­ó econòmica.

Les mesures, segons va explicar, aniran destinades a alleujar la càrrega financera d’«empreses viables que es veuen temporalme­nt afectades per la caiguda de l’activitat i que poden estar en una situació de sobreendeu­tament» per la crisi sanitària.

Segons Calviño, el Govern treballa amb el Banc d’Espanya i les entitats financeres per a una anàlisi precisa sobre la solvència empresaria­l que permeti «el millor ús dels recursos públics per reforçar empreses viables».

En aquest sentit va dir entendre «molt bé» que les empreses demanin més ajudes i que les entitats financeres –que es resisteixe­n a acceptar quitacions de deutes– «defensin els seus interessos individual­s». Però «el Govern i el Congrés han de defensar els interessos generals» i això passa per una gestió eficient de les ajudes que prestin a les empreses tant l’Estat com les comunitats autònomes, va afegir la vicepresid­enta.

 ?? E. Parra / Europa Press ?? La vicepresid­enta Calviño (esquerra), ahir, al Congrés dels Diputats.
E. Parra / Europa Press La vicepresid­enta Calviño (esquerra), ahir, al Congrés dels Diputats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain