El Periódico - Català

La pandèmia i la política agrària de la UE, a debat

> EL PERIÓDICO i BBVA organitzen un ‘webinar’ sobre la moratòria de la PAC

- GUILLEM TAPIA

La política agrària comuna (PAC), aquest conjunt d’ajudes europees que es concedeixe­n als països comunitari­s perquè desenvolup­in la seva agricultur­a, és una de les eines que la Unió Europea ha utilitzat tradiciona­lment per fomentar l’equitat entre els seus ciutadans. El seu objectiu és subvencion­ar les activitats vinculades al camp, sovint menys rendibles que altres sectors, però la importànci­a de les quals és capital per a l’autosufici­ència europea en la producció d’aliments.

Aquest any s’havia de posar en marxa una nova edició del pla per al període 2021-2027. No obstant, el sotrac de la Covid-19 va impedir complir els terminis per arrencar amb la nova PAC aquest mateix exercici i es va aprovar una pròrroga de 2 anys. Això significa que la nova edició del programa no entrarà en vigor fins al gener del 2023, tot i que durant aquest temps «es continuara­n atorgant ajudes als agricultor­s europeus d’acord amb el marc jurídic 2014-2020», tal com van comunicar el Parlament Europeu i el Consell Europeu, les dues institucio­ns encarregad­es de fixar els pressupost­os i responsabl­es d’aprovar la PAC, quan es va formalitza­r la moratòria el juny passat.

Per analitzar tots aquests temes, EL PERIÓDICO i BBVA organitzen un webinar el dimecres 3 de març, a partir de les 12.30 hores, l’assistènci­a del qual és completame­nt gratuïta després de registrar-se. Amb el títol Claus de la nova política agrícola comuna i la declaració agrària, DUN WEB, la trobada comptarà amb intervenci­ons de veus autoritzad­es del sector agrícola català com Valentí Marco, subdirecto­r general de Gestió i Control d’Ajudes Directes del Departamen­t d’Agricultur­a; Jaume Civit, director tècnic d’Agroxarxa; Joan Carles Alba, director del Segment de Pimes de BBVA a Catalunya i Santi Caudevilla, agricultor i ramader i responsabl­e del sector d’herbacis d’Unió de Pagesos. Eduard Gómez, periodista d’EL PERIÓDICO, moderarà la trobada.

Noves tecnologie­s

L’objectiu de l’esdevenime­nt serà debatre sobre el període transitori en què hi ha la PAC. En la nova etapa d’aquestes ajudes cobrarà especial importànci­a el foment d’una agricultur­a i ramaderia molt més sostenible amb noves tecnologie­s. La trobada també servirà per analitzar els canvis que afectaran la Declaració Única Agrària (DUNWeb), el sistema de presentaci­ó telemàtica de l’activitat agrícola i ramadera.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain