El Periódico - Català

Josep ‘Pimec’ González

-

Quan el 1976 Josep González i d’altres van crear Sefes, un intent de patronal del Baix Llobregat, eren temps de confrontac­ió social. Com el 1980, quan el president del Foment, Alfredo Molinas, va mobilitzar fons per impedir que un possible Front Popular, fruit d’una aliança del PSC-PSUC, rellevés Tarradella­s a la Generalita­t. L’URSS encara existia.

A Foment, Joan Rosell, després Joaquín Gay de Montellà, van transitar de la confrontac­ió social a la negociació de convenis. Josep González va mantenir Sefes fins a la seva fusió amb Pimec el 1997. Des d’aleshores, fa 24 anys, Josep González, l’home de Sefes a la que es va relacionar amb l’antiga AP, es va posar sol la gorra de Mr. Pimec. I en aquest llarg període, com a incansable corredor de fons, ha fet de Pimec una sòlida i independen­t patronal de les empreses catalanes mitjanes, una cosa que no succeeix a la resta d’Espanya, on la Cepyme està lligada a la CEOE.

Pimec ha sobreviscu­t no només amb les quotes dels socis, sinó també amb la prestació de serveis de gestoria que les petites empreses necessiten ja que, al contrari de les grans, no poden pagar ni grans bufets ni empreses d’assessoram­ent. I així ha creat una estructura amb un aparell i uns comptes sanejats que li han permès una creixent representa­ció

La victòria, amb el 83% dels vots, d’Antoni Cañete indica l’aposta de l’empresaria­t per la independèn­cia política de la patronal

en la negociació de convenis. Mr. Pimec sempre es va resistir a l’abraçada (¿de l’os?) de Foment. Creu que els interessos de la petita i mitjana empresa són diferents i va fer bandera de la llei de morositat. No són només els ens públics sinó també les grans empreses les que de vegades es financen retardant pagaments a les petites.

Però, tret d’això, González ha actuat amb una longitud d’ona semblant a la que Joan Rosell va instal·lar a Foment. Les patronals no han de ser partidiste­s sinó defensar amb treball i persistènc­ia els interessos de les empreses davant els governs de torn, siguin del color que siguin, cosa que pot portar a certa ambigüitat. Així en els llargs anys de Pujol –i després d’Artur Mas– alguns van veure Pimec com una patronal pròxima a l’antiga CDC.

Però González va voler ser sempre només Mr. Pimec. Volia convèncer i negociar –per exemple la llei de morositat– tant amb el poder polític català com amb Madrid, amb la dificultat afegida que a la resta d’Espanya no hi ha hagut mai una patronal independen­t de la petita empresa.

Josep González va ser acusat de personalis­ta, de voler ser l’etern Mr. Pimec i de manar amb puny de ferro. Alguna cosa hi haurà, però va dimitir per sorpresa el 3 de febrer –li quedava mandat per davant– i va assenyalar com a successor el seu secretari general, Antoni Cañete, quan va creure necessari blindar Pimec com una patronal pragmàtica i independen­t.

La presentaci­ó, després d’una candidatur­a de l’ANC, que volia fer de la Pimec una «eina de país», indica olfacte. I el resultat electoral amb una participac­ió àmplia i inesperada, pròxima al 50%, i una victòria de Cañete amb el 83% dels vots, indica que els socis s’han inclinat pel candidat intern, el de la casa, que ha aixecat la bandera del «capitalism­e inclusiu».

La seva victòria, els crítics la titllaran de ser la de l’aparell, en totes les circumscri­pcions electorals –Catalunya central, territori ANC, inclosa– indica també que gran part de l’empresaria­t s’ha mobilitzat contra l’alineament polític de les patronals. Més si recordem que en el triomf de l’ANC en les eleccions a la Cambra del 2019 hi va haver gran abstenció. La participac­ió no va arribar llavors al 4%. Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO.

 ??  ?? Joan Tapia
Joan Tapia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain