El Periódico - Català

No s’ha de suportar

- Mar Calpena

«La quarta onada serà la de la salut mental. L’Estat ha de fer-se’n càrrec multiplica­nt els psicòlegs en el servei públic. La salut emocional no pot dependre dels diners que té la teva família», va dir abans-d’ahir Íñigo Errejón al Congrés dels Diputats. I sense negar el que és evident –que la sanitat pública necessita més psicòlegs i més mitjans per a la salut mental, i que urgeix desestigma­titzar-la– al sentir-lo em va passar pel cap una frase que li he sentit sovint a l’amic Ramón Nogueras, psicòleg.

Ell afirma que molts dels problemes que tracta s’arreglarie­n no anant a la seva consulta, sinó a un sindicat.

D’acord, la idea d’Errejón era benintenci­onada. Que la pandèmia li ha passat factura a la salut mental és una obvietat: des dels qui han perdut algú fins a arribar a l’últim de nosaltres el trauma és aquí, d’una manera o una altra. Ni la persona més flegmàtica pot afirmar que una crisi tan gran no li ha sacsejat la vida. Com deien els soldats de They, de Siegfried Sassoon, un dels poemes clàssics sobre la primera guerra mundial, «cap de nosaltres som ja el que era ni trobaràs ningú que hagi passat per això que no estigui canviat». Tots ells han perdut en la contesa la salut o la raó, segons li expliquen a un bisbe, que els respon hipòcrita que «els camins de Déu són inescrutab­les». ¡Però és que els camins del nostre malestar no són un misteri! Hem topat de cara amb un virus letal, però també amb un sistema sanitari debilitat, una

Si aprenem a no conformar-nos i treballem col·lectivamen­t, potser algun dia podrem sortir-ne una mica més forts

estructura productiva dèbil, una elevadíssi­ma taxa d’atur, la vivenda caríssima i una classe política curt-terminista i populista.

Una enquesta del CSIC recentment publicada revela que un terç dels joves descriuen el seu estat d’ànim com a «dolent o molt dolent» i que els ciutadans han perdut la fe en la política. Una situació que no s’ha d’aprendre simplement a suportar com a individus, com voldrien els gurus de l’autoajuda neoliberal, que no els psicòlegs. D’aquesta no en sortirem millors; almenys, no en el sentit de «més feliços». Però si aprenem a no conformarn­os i treballem col·lectivamen­t, potser –només potser– algun dia podrem sortir-ne una mica més forts.

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain