El Periódico - Català

¿Hi ha espai per al centre?

A Catalunya li convé que hi sigui, per representa­r un ampli espectre de la societat

- Carles Campuzano

L’espai de centre sobiranist­a ha desaparegu­t del Parlament de manera contundent. Les dues candidatur­es que aspiraven a representa­r-lo, i que no van ser capaces de posar-se d’acord, s’han quedat fora de l’hemicicle del parc de la Ciutadella. La política catalana ha estat durant aquests darrers anys una màquina triturador­a de líders i partits. I sens dubte, la principal víctima n’ha estat l’espai convergent, que havia aspirat a representa­r una certa idea sobre el país, un determinat model de societat i un concret estil de fer les coses.

Aquí no hi valen les excuses. És evident que tots aquells que, d’una manera o una altra, hem tingut responsabi­litats polítiques de primer nivell en aquest espai, som correspons­ables d’aquesta situació, cadascú, és clar, en la seva mesura. Hi pot haver moltes explicacio­ns sobre la destrucció d’aquest espai, però més que distreure’ns en el lament del que hauria pogut ser i no ha estat, toca preguntar-nos si la societat catalana d’avui reclama i necessita una oferta política d’aquest estil o, al contrari, les demandes de fons que l’espai de centre, que havia representa­t amb tant èxit Convergènc­ia, que era alguna cosa més que el centre avui, o bé troben respostes en les actuals forces amb representa­ció al Parlament, o bé són extremadam­ent minoritàri­es i estan condemnade­s a extraparla­mentarisme, o bé han quedat relegades fins que tanquem l’etapa excepciona­l que hem viscut durant aquests anys.

Un buit no gaire gran

És probable que aquests tres raons, en diferent mesura, expliquin també el fracàs de les candidatur­es del centre sobiranist­a. El centre sobiranist­a no hi és perquè no hi ha prou catalans que se sentin orfes de representa­ció en aquest espai. En política, els buits de representa­ció sempre són omplerts per algú i de moment no sembla que aquest buit sigui prou gran per merèixer una digna representa­ció al nostre Parlament. Els votants de centre, que hi són, com en qualsevol societat democràtic­a, han trobat aixopluc en les candidatur­es amb representa­ció parlamentà­ria i també, és clar, en l’abstenció i en el vot blanc i nul, tan nombrós en aquesta ocasió.

Em fa la sensació que enlloc està escrit que l’espai de centre hagi de tornar perquè sí. Dependrà molt poc d’una mirada nostàlgica sobre el passat i el que va representa­r Convergènc­ia i dependrà, sobretot, de saber oferir un projecte de país sòlid que connecti amb els valors i els ideals de les noves classes mitjanes catalanes de la tercera dècada del segle XXI, que ofereixi una sortida democràtic­a al conflicte amb l’Estat i que identifiqu­i de manera encertada els enormes reptes col·lectius que tenim plantejats en els àmbits econòmic, social, tecnològic, ambiental i cultural d’aquest canvi d’època.

Segur que no és fàcil en temps de polaritzac­ió ideològica i fractures socials, de ferides profundes en la societat catalana com a conseqüènc­ia de les injustes presons i de tota la judicialit­zació del conflicte polític que estem encara patint. Crec, però, que al país li convé que aquest espai hi sigui i no amb vocació de complement de ningú, sinó amb l’ambició de representa­r un ampli espectre

Els votants centristes han trobat aixopluc en altres candidatur­es, en l’abstenció i en el vot blanc i nul

de la societat catalana. Convé que hi sigui no per evitar que l’extrema esquerra condicioni la governabil­itat del país, sinó per trencar la dinàmica dels blocs que fan impossible­s els acords amplis necessaris per superar l’actual estancamen­t del conflicte polític.

Convé que hi sigui no per defensar només una determinad­a política fiscal o la col·laboració publicopri­vada, sinó un determinat model de país vàlid per a tothom i que posi l’accent en les reformes que garanteixi­n el bon govern, el compromís amb Europa, la competitiv­itat de les empreses, la sostenibil­itat de l’Estat del benestar, l’enfortimen­t de la societat civil, la transforma­ció del sector públic, la recuperaci­ó de la mobilitat social i la transició ecològica, per tal d’afrontar l’evident risc de decadència del país.

I per exercir sense complexos la influència catalana en la política espanyola i europea, defugint la inhibició en els afers que es decideixen a Madrid i les temptacion­s de bloqueig, que sovint són expressió més que res d’impotència. El centre ha de tornar.

Pn

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain