El Periódico - Català

Carles Campuzano és exdiputat al Congrés.

- Antonio Franco

La crema de contenidor­s i els saquejos, així com la consegüent tornada d’un emprenyame­nt col·lectiu transversa­l que inclou molts votants independen­tistes, poden acabar tenint un efecte positiu. A Junqueras, Aragonès i ERC, que es disposen a dirigir la governació de Catalunya, els ha recordat quin és l’horitzó de desgovern si no trenquen la continuïta­t del rerefons nihilista puigdemont­ista que hem patit. ¿Sabran fer-ho?

En el món indepe el gran eix operatiu és el viatge conjunt per conveniènc­ies que efectuen Junts i la CUP. Units davant ERC tenen força numèrica per imposar-se en els polsos interns del pròxim Govern i del pròxim Parlament tot i que no presideixi­n la Generalita­t. Si Aragonès no sap ser un president de veritat haurà de rebaixar-se a ser qui posi la cara fins i tot en postures que li semblin perniciose­s. Tenim l’exemple dels aldarulls. Per no incomodar la CUP, Aragonès ha exercit el seu primer paper tovet després de les eleccions i ha tardat tot el possible abans de condemnar la violència dels radicals. El gruix dels manifestan­ts per la llibertat d’expressió no eren els que després van protagonit­zar la guerrilla urbana, però ell no va retreure res als segons. ¿Per què? Perquè si haguessin actuat contra els violents unes tanquetes d’aigua amb poca pressió –per no fer mal– però amb tinta amb capacitat de marcar, potser hauríem estat després diversos dies sense presència pública d’algunes persones conegudes.

Si ERC vol avançar cap a la independèn­cia sense conflictiv­itat necessita el suport, potser indirecte, dels constituci­onalistes que subscriuen la no conflictiv­itat, tot i que per aconseguir-ho haurà d’acceptar tensions públiques amb Waterloo i la CUP. Si Aragonès no articula aquest front ampli per a la convivènci­a, res serà possible. Ni tan sols, és clar, debatre amb serietat com s’ha de defensar la nostra societat dels agressors. Els socis d’ERC prediquen el seu rebuig que existeixi una brigada antiavalot­s. ¿Quina és la seva alternativ­a? Confio que sigui vàlid i que els comerciant­s no hagin de defensar les seves botigues dels pillatges, ai, com John Wayne. ¿Estarà a l’altura Aragonès?

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain