El Periódico - Català

Sí que som una democràcia

-

Álex Sánchez ARROYOMOLI­NOS (MADRID)

Desgraciad­ament, en els últims temps no tenim gaire sort amb el nivell temàtic i discursiu que domina la nostra societat espanyola. La veritat que no tinc idea de quines seran les causes que molts semblen establir: la classe política, les voltes amb l’educació obligatòri­a, la joventut desinteres­sada, els interessos partidiste­s i altres explicacio­ns en forma de clau per justificar aquest fenomen. M’incita a l’escriptura la carta Democràcia plena, o no, d’Óscar Iglesias, publicada en aquest diari. Tal com el mateix diari proposa, aquestes cartes són per generar debat, i bé que l’han provocat. A l’autor d’aquesta carta jo li vull preguntar: ¿Què és una democràcia real? Perquè amb la simplifica­ció d’arguments exposats no es podia comprendre què volia dir.

Partint de la base que estic a favor de modificaci­ons en la llei mordassa, de manera que no pugui ser utilitzada per coartar la llibertat d’expressió, dir que empresonen un raper per anomenar lladre al Rei és mentida (es pot consultar la sentència a les xarxes socials) o no afegir que els dos policies de Linares estan empresonat­s i sense fiança és no explicar tota la veritat. Són només uns exemples.

No hi ha espai aquí per realitzar una reflexió profunda sobre el tema, però fatiga la simplifica­ció sobre certes idees amb semblants expression­s i arguments. I potser sí que hi hagi certa responsabi­litat en aquests polítics que simplifiqu­en els missatges. Però això no eludeix la responsabi­litat individual de qüestionar-se el que un escolta. Més que donarli raons o arguments de quin és el nivell democràtic a Espanya, jo convidaria l’autor, i molts d’altres, polítics inclosos, a viure (i no em refereixo a anar de vacances dues setmanes) en alguns països de l’Àfrica i l’Orient Mitjà on he tingut la sort de viure. I on, com alguns deuen estar pensant, no hi ha democràcia, ni real... bé, en alguns sí fictícia.

En fi, no hi haurà democràcia perfecta, però és que molts no saben el que tenen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain