El Periódico - Català

Innovació social en temps de Covid

La tecnologia ofereix perspectiv­es d’arribar més ràpid, a més gent i amb més qualitat

- Lluís Torrens i Laura Pérez

La pandèmia ha provocat una crisi social sense precedents, tan greu com la que va produir la crisi financera del 2008, però més sobtada. A Barcelona, arran del confinamen­t iniciat el març del 2020, han desaparegu­t desenes de milers de llocs de treball. El treball autònom i la petita empresa en els sectors del comerç, l’hostaleria i l’oci i la cultura estan patint com mai. Els ertos han aturat el cop per a les persones amb ocupacions regulars, però molts milers de persones que depenien de feines irregulars s’han quedat sense ingressos.

La pandèmia també ha posat en relleu i ha aguditzat la crisi de les cures que ja patia la nostra societat. S’ha vist més clarament que mai que les dones assumeixen la gran majoria de les tasques de cures i sovint ho fan en condicions d’extrema precarieta­t.

Al mateix temps, s’ha fet palesa la dificultat de les administra­cions per donar resposta a la ciutadania amb els nous codis imposats per la pandèmia, que han modificat de manera sobtada fins i tot les formes de comunicaci­ó. S’ha posat en relleu la necessitat d’explorar els avantatges que pot aportar la tecnologia als serveis que estan en contacte directe amb veïns i veïnes.

Els reptes de l’ajuntament

Hem identifica­t clarament els reptes i, com a resposta, durant els propers dos anys, l’Ajuntament de Barcelona desenvolup­arà gairebé 40 actuacions concretes en l’àmbit de la innovació social. Un dels projectes més emblemàtic­s és el pilot d’oficina virtual d’atenció social (OVAC), una prova d’atenció social telemàtica. El simulador web La meva llar també té l’objectiu de garantir l’accés efectiu de les persones a les prestacion­s econòmique­s a les quals tenen dret, informant de manera clara i intuïtiva de les ajudes existents. En l’àmbit del dret a la cura, un dels projectes més trencadors és el robot social ARI, un dispositiu tecnològic destinat a donar suport a les persones grans que viuen soles.

El de Barcelona és un model d’innovació social inspirat en quatre eixos. Primer, la coproducci­ó amb actors de la ciutat, perquè el sector públic per si sol no pot afrontar tots els reptes socials. Segon, la voluntat de transició cap a la sobirania tecnològic­a vetllant per un ús ètic de les dades i posant el focus en la millora de les condicions de vida, no en la tecnologia en si. El tercer eix és la perspectiv­a de gènere, que s’aplica tant als diagnòstic­s com a les estratègie­s de solució dels problemes. Finalment, la innovació social de l’Ajuntament de Barcelona té una vocació inclusiva: no volem deixar ningú enrere per la seva situació administra­tiva, qüestions idiomàtiqu­es o diversitat funcional. Cal garantir a tothom l’exercici dels seus drets i per això haurem d’eliminar la bretxa digital.

La tecnologia, i en especial la intel·ligència artificial, ha obert noves perspectiv­es per arribar més ràpid, a més gent i amb més qualitat. A nosaltres ens agrada parlar d’intel·ligència col·lectiva, perquè darrere de cada avenç hi ha l’experiènci­a i la perícia de profession­als de l’atenció social, que també n’han de ser els beneficiar­is. Tenim tanmateix l’oportunita­t de ser motor del sector TIC de la ciutat i del país, com ha passat amb tantes innovacion­s.

Barcelona és la ciutat de l’Estat que més recursos destina a les polítiques socials i, a més, l’ajuntament cerca permanentm­ent noves maneres de fer front als reptes socials. En un context canviant i de crisis múltiples i entrellaça­des, la innovació és una eina cabdal per garantir els drets socials dels veïns de la ciutat (renda mínima, vivenda, cura...) i facilitar l’accés als serveis municipals, fent la vida més fàcil a persones que ja estan en una situació prou complicada. La manera d’actualitza­r les administra­cions i fer-les més properes és apostar per la digitalitz­ació dels seus serveis, implementa­r noves formes de treball conjunt amb la ciutadania i utilitzar les noves tecnologie­s per atendre reptes com l’envellimen­t de la població. La tecnologia ha de servir per apropar les persones, per cuidar-les.

Un dels projectes més innovadors és el robot social ARI, que dona suport a gent gran que viu sola

n

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain