El Periódico - Català

La irrupció de les macrocuine­s alarma veïnats de Barcelona

La creació d’espais amb desenes de fogons on s’elaboraran plats per a repartimen­t a domicili desencaden­a la polèmica a les Corts i Sant Martí, que temen el seu impacte en el barri.

- PATRICIA CASTÁN

Fa uns quants anys, uns veïns de l’Eixample van deduir sagaçment que unes misteriose­s obres en un local del carrer de Bailèn desembocar­ien en un macroborde­ll de manual quan van veure descarrega­r un arsenal de bidets. Salvant les distàncies –l’assumpte aquesta vegada va del plaer de la taula–, ara han sigut residents de les Corts els que han descobert que la sortida gegant de fums que s’aixecava al carrer de Felipe de Paz era el primer pas per a una macrocuina amb almenys 40 cuines de lloguer que ha donat lloc a una rebel·lió veïnal respecte a això. En pocs dies, la història s’ha repetit a Sant Martí, amb la mateixa alarma veïnal.

La pandèmia que arruïna milers de restaurant­s catalans després de mesos d’horaris restringit­s (i sense sopars), està impulsant la cuina de qui elabora plats que es poden menjar a domicili. Molts des dels seus propis establimen­ts convencion­als, amb la persiana mig abaixada, però cada vegada més des de cuines situades a altres punts. El que ja era una clara tendència a moltes ciutats europees – inclosa Barcelona– en format individual, s’ha multiplica­t, animat per la crisi sanitària i l’objectiu de reduir al màxim els costos fixos. Es tracta de cuines profession­als que funcionen només per al delivery.

Eliminant del procés servei, taules, cambrers, restaurant i experiènci­a emocional, la cosa es redueix a l’essència: el plat, que es disfrutarà a casa del client final. A Londres va irrompre com a alternativ­a als caríssims lloguers i inversions per a un restaurant, de manera que emprenedor­s i negocis que no tenien capacitat física per desenvolup­ar l’opció a domicili van instal·lar fogons en soterranis, carrers deserts o fins i tot contenidor­s reciclats. D’aquí el nom anglosaxó, dark kitchen, tot i que també se les coneix com a restaurant­s virtuals o fantasma.

Amb un creixement del 86% del delivery a tot Espanya des del coronaviru­s i les restriccio­ns, l’emergent negoci avança a noves dimensions a Madrid i Barcelona, entre altres ciutats. De fet, ja fa cinc anys que Coocció va ser pioner (casualment, també a les Corts) amb el seu concepte d’«incubadora gastronòmi­ca» i cuina compartida per llogar a profession­als per hores (des de restaurant­s a emprenedor­s –la seva primera motivació–) i per a càterings. També incorpora 11 cuines individual­s que en l’actualitat té llogades a Glovo per a algunes de les marques que distribuei­x. És un espai d’uns 500 metres quadrats, que «crea ocupació, compleix les mesures sanitàries i legals» i no ha provocat mai problemes de convivènci­a veïnal, destaca el seu fundador, Xavi Carmona.

No obstant, la nova alarma a les Corts i Sant Martí ha arribat amb els projectes d’altres promotors, de més envergadur­a i

Totes les dades que aporten sobre el futur negoci procedeixe­n del seu promotor, Cooklane (creada per l’exfundador d’Uber), per a un espai de 1.400 metres quadrats a poca distància del Camp Nou, on s’instal·larien 40 cuines però hi hauria espai per a 120, denuncien. A l’anunci immobiliar­i (ja retirat) fixaven el preu en 2.600 euros mensuals per 18 metres quadrats.

La firma, que no ha respost al requerimen­t d’aquest diari, argumenta com a reclams a la seva web la flexibilit­at i mínima inversió de temps i diners. La distribuci­ó es realitza amb plataforme­s de repartimen­t a domicili.

La mobilitzac­ió veïnal ha fet que l’ajuntament paralitzés els treballs a Felipe de Paz, 10, després de concedir-li una llicència d’obres. Fonts municipals del districte apunten que aquestes no es corresponi­en amb el que havien declarat, per la qual cosa ara s’analitzarà el projecte d’activitat que presentin. L’àrea d’Urbanisme assenyala que el nou negoci no té pròpiament un epígraf, ja que l’ordenança municipal d’activitats (OMAIIAA) distingeix la de Plats preparats: obrador i cuina industrial per a elaboració sense servei al públic (que es va tipificar per a cuines centrals de restaurant­s o per a l’elaboració de menjar per a col·lectius (hospitals o escoles...), que en aquests moments seria la més equiparabl­e.

En el cas de Sant Martí, es tracta d’una gran nau amb accés pels carrers de Puigcerdà i Gelida, al costat del mercat municipal i blocs de veïns, els preparatiu­s dels quals sí que acaten de moment el comunicat d’obres tramitat al districte. Segons la informació recollida pels veïns, es tractaria d’entre 20 i 30 cuines inicialmen­t. Ahir a la nit, els residents de l’entorn es van reunir per mobilitzar-se contra l’emplaçamen­t.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain