El Periódico - Català

Europa avança cap al passaport de vacunació

La creació d’un certificat únic d’immunitzac­ió de la Covid-19 perquè els europeus puguin viatjar ajudaria els països turístics.

- SILVIA MARTINEZ

Els passaports de vacunació que defensen països com Espanya, Grècia i Àustria per ressuscita­r el sector turístic, l’economia i reactivar la mobilitat a la Unió Europea comencen a obrir-se pas entre els Vint-i-set. Malgrat els «dubtes legítims» d’alguns Estats membres pel temor d’una eventual discrimina­ció entre persones vacunades i no vacunades, el missatge que surt de l’última videoconfe­rència de líders europeus celebrada ahir per fer balanç sobre la pandèmia és el compromís a continuar treballant en la creació d’aquest tipus de passaports.

«La sensació que m’emporto és que s’ha fet un pas endavant cap a la convergènc­ia. No està tot aclarit però hem pogut resoldre alguns malentesos. És important desenvolup­ar un plantejame­nt europeu perquè si no hi haurà iniciative­s bilaterals i individual­s que plantejara­n més dificultat­s», va resumir al terme de la cimera el president del Consell Europeu, Charles Michel, que ha avançat que els Vint-i-set tornaran a abordar aquest tema a la cimera de març. «És important tenir una solució europea perquè, si no, d’altres ompliran aquest buit», va coincidir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Països com França, Holanda i Bèlgica mantenen les seves reserves a la idea perquè temen que aquest tipus de document derivi en una possible discrimina­ció de ciutadans al concedir drets suplementa­ris a les persones vacunades. Altres països com Espanya, insisteixe­n que és un instrument «vàlid i útil» per recuperar la mobilitat, tal com defensa el president del Govern, Pedro Sánchez.

El canvi de Merkel

La cancellera Angela Merkel, que fins ara es resistia a la idea, va indicar després de la reunió que «tothom ha estat d’acord que necessitem un certificat digital de vacunació».

«Els Estats membres hauran d’avançar ràpid amb la implementa­ció si volem tenir aquest certificat per a l’estiu», va explicar per la seva part Von der Leyen, que va reconèixer la importànci­a que té per als països que depenen del turisme i que va xifrar en tres mesos el termini que necessiten per desenvolup­ar a nivell tècnic un certificat que sigui interopera­tiu.

Quant a les dades sensibles que inclouria –si la persona ha sigut vacunada, si té anticossos perquè ha passat la malaltia o si ha sigut objecte de tests PCR i quan– es quedaran als estats membres. Malgrat aquest missatge, els dirigents europeus han reconegut que «no està tot resolt», que hi ha qüestions polítiques obertes i la primera «per a què s’utilitzara­n els certificat­s».

n

 ?? Manu Mitru ?? Arribada de passatgers a la T-1 de l’aeroport del Prat.
Manu Mitru Arribada de passatgers a la T-1 de l’aeroport del Prat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain