El Periódico - Català

Catalunya obrirà els centres comercials de dilluns a divendres

El Govern també suavitza lleugerame­nt les condicions dels comerços de més de 400 metres quadrats i les piscines per fer esport.

- BEATRIZ PÉREZ

Després d’una doble sessió de reunions al matí i el vespre, el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va decidir ahir mantenir les grans mesures vigents quant a les restriccio­ns per la Covid-19, tret de lleus obertures sectorials que afectaran bàsicament el comerç. Així, els centres comercials i comerços de més de 400 metres quadrats, que estan tancats des del 7 de gener, podran obrir ara, però només de dilluns a divendres i amb un 30% de l’aforament, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts del Govern. La decisió, que s’anunciarà públicamen­t demà en una roda de premsa a les 9.00 hores, és fruit d’un debat intern en què sectors de l’Executiu català, vinculats a JxCat, eren partidaris d’una flexibilit­zació més gran.

La situació dels bars i restaurant­s es manté com en l’actualitat respecte a les franges d’obertura: continuara­n obrint només de 7.30 a 10.30 i de 13.00 a 16.30 hores. Després d’aquest horari, només podran servir productes per emportar. A l’àmbit de l’esport s’incrementa lleugerame­nt l’aforament a les piscines, que passa al 50% (fins ara era del 30%) i les activitats de grup passen a ser de sis persones amb un aforament màxim del 30%.

Tal com es preveia, el Procicat va decidir obrir lleugerame­nt, però sense canvis dràstics. Fa dies que Catalunya experiment­a un estancamen­t en la baixada del coronaviru­s. La velocitat de contagi (o Rt) ja està en 1,02, superant el llindar d’1, a partir del qual l’epidèmia entra en expansió. La soca britànica (present al 40% dels positius a Catalunya) i les eleccions del 14-F podrien estar darrere d’aquest fre, segons els experts. Les eleccions del 14-F van ser segures quant a mesures preventive­s, però van comportar, com qualsevol gran acte, la mobilitzac­ió dels tres milions de persones que van anar a votar. La mobilitat implica una interacció social més gran.

Desescalad­a menor

Fa dos dies dies el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, apostava per «donar aire» als sectors més ofegats per les severes restriccio­ns a Catalunya.

En la mateixa línia, però més prudent, es manifestav­a la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que descartava una desescalad­a àmplia. «Les ucis continuen plenes. Aquest dijous decidirem [en el marc del Procicat], però no especulem, portem uns dies amb un estancamen­t», deia dimecres.

El vicepresid­ent en funcions del Govern, Pere Aragonès, va remarcar ahir la necessitat de ser «el més acurats possible» en el canvi de restriccio­ns per frenar la pandèmia. «No es tracta de fer un pas endavant i dos enrere».

Ha justificat l’ajornament a divendres de la decisió perquè han volgut tenir «unes hores més» per «acabar d’estudiar bé les dades» i ser «el més precisos possible». Aragonès va afegir que no hi ha discrepànc­ies internes sobre les mesures a adoptar.

«És molt important ser el més acurats possible perquè tots els passos endavant que es facin per flexibilit­zar les mesures s’han de consolidar. Hem de donar seguretat a tots els sectors socials i econòmics a cada pas que fem. Les mesures que es portaran a terme s’han de consolidar».

 ?? Ricard Cugat ?? El centre comercial Glòries, ahir.
Ricard Cugat El centre comercial Glòries, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain