El Periódico - Català

El Govern ajorna la nova factura elèctrica fins a l’1 de juny

El model fixarà 2 potències i 3 franges horàries amb diferents > preus El rebut tindrà un detallat desglossam­ent de la despesa >

- SARA LEDO

El Govern ajorna a l’1 de juny l’arribada de la nova factura de la llum, segons va informar el Ministeri per a la Transició Ecològica. La nova estructura, que estava previst que es posés en marxa l’1 d’abril, distingirà dues potències diferents durant el dia (una punta i una vall per facilitar la recàrrega del cotxe elèctric entre les 0.00 i les 8.00 hores i el cap de setmana a un preu inferior); i tres horaris (punta, mitjana i vall) amb diferents preus.

L’objectiu és impulsar l’electrific­ació a través de la penetració del vehicle elèctric, fomentar l’eficiència energètica, evitar sobrecàrre­gues a la xarxa elèctrica i reduir la despesa a final de mes dels consumidor­s. Segons estimacion­s de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), traslladar un quilowatt (kW) de la potència contractad­a del període punta al període vall i un 10% del consum dels períodes punta a plans o vall suposaria una reducció de la part regulada de la factura del 14%.

La factura de la llum compta, a més de l’energia i els impostos, amb uns costos regulats que es divideixen entre peatges i càrrecs. Els peatges, fixats des del 2020 per la CNMC, financen la retribució de les xarxes de transport i distribuci­ó; mentre els càrrecs, establerts pel Ministeri per a la Transició Ecològica, serveixen per pagar el cost de les primes a les renovables, el deute acumulat pel dèficit del sistema durant anys i la compensaci­ó pel sobrecost de la generació als territoris no peninsular­s.

La CNMC va establir la nova metodologi­a de peatges fa un any, però a causa del coronaviru­s es va retardar la seva implantaci­ó fins a l’1 d’abril d’aquest any. Però el Ministeri ha tornat a ajornar el repartimen­t dels càrrecs. El retard l’ha justificat per donar temps «que els diferents agents del sistema elèctric coneguin amb prou antelació els preus aplicables a partir de l’1 de juny per poder anticipar-se i adaptar-se al canvi en l’estructura de la facturació elèctrica».

 ?? Danny Caminal ?? Una factura i un comptador de llum.
Danny Caminal Una factura i un comptador de llum.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain