El Periódico - Català

Andrew Cuomo GOVERNADOR DE NOVA YORK

- IDOYA NOAIN

| 2 |

► Les acusacions que el Govern de Cuomo va ocultar dades sobre morts per Covid en residèncie­s posen en perill el demòcrata, erigit com a icona d’una gestió exemplar durant la pandèmia.

Quan Nova York era l’epicentre de la pandèmia als Estats Units, mentre des de la Casa Blanca Donald Trump minimitzav­a la gravetat de la crisi, Andrew Cuomo, el governador demòcrata de Nova York, va ser per a molts un bàlsam de confiança i empatia, icona d’una gestió exemplar. Ara, gairebé un any després, el relat agafa una altra forma i l’ídol mostra els seus peus de fang.

Les acusacions que el govern de Cuomo va ocultar la dimensió de la tragèdia a les residèncie­s d’avis i el nombre de gent gran morta, així com la renovada indignació per la immunitat davant demandes en els tribunals per a residèncie­s i hospitals que Cuomo va integrar al pressupost estatal, han posat el governador en el punt més complicat dels seus més de deu anys al capdavant d’Albany.

S’ha obert una investigac­ió federal sobre el que va passar a les residèncie­s i legislador­s estatals, incloent-hi demòcrates, han posat en marxa esforços per retirar-li els poders d’emergència que li han permès fins ara un control gairebé total de tota la gestió de la pandèmia. Hi ha fins i tot crides, de republican­s i de companys de files, a sotmetre’l a un impeachmen­t.

L’escàndol i la reacció de Cuomo, que ha admès un «error» però ha quedat lluny d’una disculpa i ha atacat durament els seus crítics, han fet a més que s’exposi el seu estil agressiu i intimidato­ri.

«Tendència a l’agressió»

La setmana passada un legislador demòcrata, Ron Kim, va denunciar que el governador li va trucar per instar-lo a retractar-se d’uns comentaris crítics que havia fet pel cas de les residèncie­s i va amenaçar de «destruir-lo políticame­nt» si no ho feia. Cuomo ho ha negat (i en el seu desmentime­nt ha atacat Kim, qualificat des de la seva oficina com un «mentider») però l’episodi per a molts quadra amb la seva manera de fer política.

Fa dos dies The New York Times va publicar un article on, amb més de tres dotzenes d’entreviste­s, emergia el retrat d’un polític «talentós i destre» però amb «tendència a l’agressió». Una consultora que va treballar amb ell assegurava que «la seva principal eina per governar és crear por» i un antic portaveu de Bill de Blasio, alcalde de Nova York, ho va definir com «un mestre del teatre polític brutalista». El mateix De Blasio, que té una relació difícil i tensa amb el governador, parlant sobre la trucada a Kim va dir que era «un clàssic de Cuomo». «Molta gent a l’estat ha rebut aquestes trucades», va afegir.

Dimecres passat es va sumar a l’intens escrutini a Cuomo una acusació d’assetjamen­t sexual. L’ha fet una antiga ajudant,

La gestió de la pandèmia també dona ales a un intent de destituir el líder executiu de Califòrnia

Lindsey Boylan, que al desembre ja va denunciar que el governador creava un «ambient tòxic d’equip» i el va acusar d’haver-la assetjat durant anys, una cosa que llavors Cuomo també va negar.

Boylan ha donat ara els detalls que no va donar al desembre, parlant de diversos episodis, d’un petó no desitjat i altres conductes inapropiad­es de Cuomo. «Ha creat una cultura en la seva Administra­ció on l’assetjamen­t sexual i el bullying són tan generalitz­ats que no només es condonen sinó que s’esperen», ha escrit Boylan a Mèdium per afegir: «El seu comportame­nt inapropiat cap a les dones era una afirmació que li agradaves, que havies d’estar fent alguna cosa bé. Utilitzava la intimidaci­ó per silenciar els crítics. I si t’atrevies a dir alguna cosa, t’enfrontave­s a les conseqüènc­ies».

Diversos legislador­s demòcrates han emès comunicats de condemna, en uns casos més directa que en altres, del suposat comportame­nt de Cuomo amb Boylan. Des de les files republican­es s’ha aprofitat per demanar de nou la seva dimissió.

Tot i que el cas de Cuomo és particular, no és l’únic governador dels EUA en conflictes per la gestió de la pandèmia, imprescind­ible ja que Trump va delegar la majoria de responsabi­litats en els estats. Les crítiques creixen per diferents motius contra governador­s republican­s com Mike De Wine a Ohio, Greg Abbott a Texas i Charlie Baker a Massachuse­tts, però per a ningú el repte és més gran que per al líder executiu de Califòrnia, el demòcrata Gavin Newsom.

El cas de Gavin Newson

Diferents polítics i grups conservado­rs s’han posat en marxa per destituir el governador en un recall, un procés pel qual, si s’aconseguei­x prou recolzamen­t ciutadà, se sotmetria a votació la seva continuïta­t en el càrrec i, si és destituït en aquest referèndum, es decidiria un substitut. Tot i que la iniciativa es va iniciar per temes com impostos, immigració o la crisi dels sensesostr­e, s’ha anat adaptant a la pandèmia, que ha deixat més de 50.000 morts a l’estat, més que en cap altre del país.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain