El Periódico - Català

Joan Carles I paga a Hisenda més de 4 milions en una segona regularitz­ació

La quantitat està relacionad­a amb els suposats pagaments en espècie de 8 milions en vols de viatges privats que va fer Joan Carles

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ PILAR SANTOS

L’emèrit declara per l’ús de targetes bancàries amb fons opacs

Joan Carles de Borbó torna a avançar-se a l’acció penal amb una nova regularitz­ació davant el fisc. Aquesta vegada paga quatre milions d’euros per suposats pagaments en espècie –segons ha publicat el diari

El País citant fonts pròximes a l’operació– de vuit milions en vols privats sufragats per la fundació Zagatka, que va ser per al rei emèrit dipòsit per a despeses sota vigilància del seu cosí Álvaro d’Orleans.

Els vols van poder produir-se entre el 2003 i el 2008. El bufet que representa el rei emèrit, el de l’exfiscal Javier Sánchez-Junco, no dona detalls del període ni de la quantitat en origen aflorada, ni fa comentaris a aquest diari. El contribuen­t Joan Carles de Borbó ja va fer un pagament a l’Agència Tributària de 678.393 euros el 9 de desembre passat, per despeses entre el 2016 i el 2018 amb targetes nodrides per l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause.

El 16 de febrer EL PERIÓDICO va avançar que el rei emèrit preparava una altra regularitz­ació, en una entrevista amb José Antonio Zarzalejos, autor de Felipe VI, un rey en la adversidad. El periodista va explicar les converses que ara es confirmen entre l’advocat i Hisenda. «Aquesta regularitz­ació és una combinació amb el possible arxivament de les investigac­ions, que no es preveu immediat», afirma ara.

La condició de l’espontaneï­tat

Sánchez-Junco i el seu client tornen a avançar-se en la carrera contra una investigac­ió per delicte fiscal. Aquesta regularitz­ació compleix amb la condició de l’espontaneï­tat, ja que s’ha realitzat, com al desembre, abans que l’obligat tributari rebi notificaci­ó oficial d’investigac­ió. Joan Carles està sent investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem. Queda encara per veure’s si la regularitz­ació és la definitiva, si compleix les altres dues condicions de reconcilia­ció amb el fisc: ser veraç i completa.

El nou pagament obre una altra incògnita –d’on surten els quatre milions– fins i tot per als inspectors tributaris que encara no han obert una investigac­ió. En cas d’haver obert investigac­ió Hisenda, l’excap de l’Estat ja no hauria pogut regularitz­ar més quantitats.

«En cas d’haver-se produït, és escandalós que faci setmanes que l’advocat negociï amb Hisenda, sense que el fisc hagi obert encara cap investigac­ió», opina Carlos Cruzado, president del sindicat dels tècnics d’Hisenda GESTHA.

La Casa Reial no ha fet comentaris, consideran­t-ho una vegada més un assumpte privat. L’estratègia d’aflorament­s parcials de

Joan Carles I busca possibilit­ar una tornada, tot i que sigui fugaç, a Espanya, i intenta deixar el seu fill Felip i el Govern sense arguments per negar-l’hi.

El rei emèrit, que continua sense apreciar culpa pròpia en les seves irregulari­tats, vol tornar, repeteix als seus amics a Espanya. En l’entrevista, Zarzalejos advertia: «Crec que Joan Carles tornarà a Espanya temporalme­nt, però no fixarà la seva residència definitiva aquí. Ni tampoc a Abu Dhabi».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain