El Periódico - Català

BCN eliminarà contenidor­s i recollirà més escombrari­es porta a porta

Barcelona espera poder complir l’exigència europea i reciclar el 50% dels residus el 2025. El pas cap a la recollida selectiva porta a porta, que es fa en algun barri, acabarà amb els 26.162 contenidor­s de la ciutat.

-

Les protestes ja no es mesuren en funció dels ferits. Es calibren segons els contenidor­s cremats. Barcelona ha tornat a cremar aquests dies, com ho va fer el maig del 2014 després del desallotja­ment de Can Vies, a Sants, o després d’haver-se conegut la sentència del judici del procés, l’octubre del 2017. Ara ha sigut l’empresonam­ent de Pablo Hasél; i sempre amb aquest denominado­r comú del recipient urbà a l’epicentre de les barricades, un annex descontrol­at a la legítima manifestac­ió. Més enllà de la potser desmesurad­a preocupaci­ó que generen els contenidor­s, el que ha passat suggereix una reflexió sobre el rol que juga aquest element a la ciutat.

Comencem amb les presentaci­ons. A la capital catalana hi ha 26.162 contenidor­s, entre orgànic (5.286), paper/cartró (3.190), envasos (3.190), vidre (3.114) i restes (11.422). Durant la setmana passada se’n van cremar un total de 292, molt lluny dels 1.044 que van cremar fa tres anys. El preu per unitat, afegint el de reposició, ronda els 1.400 euros, així que la broma li ha sortit a la ciutat per 366.000 euros, al marge de les molèsties ocasionade­s als veïns de les zones afectades. Si el 2025 es torna a produir una situació similar, la idea és que els manifestan­ts es quedin com Travolta al mem de Pulp Fiction, mirant a l’esquerra i la dreta i preguntant-se on caram són els contenidor­s.

Crisi climàtica

No és que hagin de desaparèix­er absolutame­nt tots, però la idea és que la recollida selectiva porta a porta, que ja es fa a barris com Sarrià des de fa un parell d’anys, s’estengui per tots els districtes, cosa que permetria complir les exigències de la Unió Europea en matèria de reciclatge. El que passa és que Espanya, com en molts altres aspectes vinculats al medi ambient, com les emissions contaminan­ts, és al vagó de cua en la batalla contra la crisi climàtica. En res hauria d’arribar la sanció per no haver complert el que s’havia pactat fins al 2020, això és, que es recicli el 50% de les escombrari­es. Barcelona està avui en el 38%, però pujant. Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica, es digna a detallar a aquest diari quin és el full de ruta. Comença fort, assegurant que el model de contenidor «ha donat tot el que podia

donar i ja ha tocat sostre». El problema és que som davant una enorme galleda d’escombrari­es oberta les 24 hores. «És com l’abocador del Garraf, però repartit per tota la ciutat, així que han de desaparèix­er i hem de trobar un altre model amb diferents instrument­s», resumeix el regidor de Barcelona en Comú. Anem, diu, cap a la «individual­ització» de les escombrari­es.

Recollida (no) selectiva

L’experiènci­a demostra que el canvi és l’única solució: Torrelles de Llobregat i Tiana són els dos únics municipis de l’àrea metropolit­ana de Barcelona que són dins els nivells que demana Europa. I és així gràcies a la recollida porta a porta. El regidor Badia creu, o millor espera, que aquest sistema estarà implantat a tota la ciutat el 2025.

Jordi Figueres és un dels responsabl­es del departamen­t de gestió operativa de la Direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus. Va començar a treballar el mateix any que Maragall assumia l’alcaldia de Barcelona, el 1982, així que és l’home perfecte per parlar de la història del contenidor. Aquests dies, admet, no s’ho ha passat bé amb els aldarulls. «No són com un fill, però sí com un nebot. Em sap greu perquè em sembla molt bé que es protesti, però no té cap sentit cremar coses que paguem entre tots i que no perjudique­n el polític o l’Administra­ció, sinó el conjunt de la societat». Quan va entrar al consistori,

«No té sentit cremar coses que paguem entre tots», denuncia un responsabl­e

entre el 95% i el 97% de les escombrari­es es recollien en bosses al carrer. Al camió hi anaven el conductor i entre dues i quatre persones per endur-se el rebuig. No es treballava ni els diumenges ni els festius. Era porta a porta, com l’actual recollida selectiva, però sense ser-ho.

Des del 1983

No hi havia reciclatge, així que les coses que ja ningú volia acabaven o a l’abocador del Garraf o a les incinerado­res. Per sort, recorda Figueres, no es generaven tants residus com ara. El contenidor es va estendre per tota la ciutat entre 1983 i 1990. Per motius més d’operativit­at i personal que de gestió dels residus. Els efectius que deixaven de treure bosses dels portals es podien destinar a la neteja de carrers.

En paral·lel es va començar amb el reciclatge, primer de vidre i després de paper i cartró i, més endavant, els envasos. Amb contenidor­s que anaven variant en funció de l’empresa concession­ària. Hi va haver un temps, per exemple, que eren metàl·lics, però eren molt pesants i sorollosos. «Però no cremaven tan fàcilment», diu aquest expert.

Sobre el paper social del contenidor, el Jordi argumenta que s’ha alimentat «una certa impunitat perquè ningú controla el que tirem». Els nous sistemes, segueix, potser són més costosos, «però generaran menys tractament de les escombrari­es i beneficis mediambien­tals». «S’han creat molts vicis que haurem de trencar, i això implica reflexiona­r sobre la societat de consum i la quantitat de restes que generem»

Canviar els hàbits

La idea, assenyalen tant el regidor com el responsabl­e municipal, és anar adaptant i modificant els hàbits a poc a poc. Però amb la mirada posada al 2025, quan toca tornar a complir amb la UE, que ja exigirà el 55% de reciclatge (per al 2030 sol·liciten el 60%). Tots dos coincideix­en que es pot aconseguir.

Això passa per ampliar sobre manera la recollida selectiva porta a porta on es pugui (85.000 veïns de Sant Antoni, Horta i Sant Andreu s’hi posen entre el maig i el setembre), combinada amb la pneumàtica (subterràni­a fins a una central de recollida que pot ser dos quilòmetre­s més enllà) i amb els contenidor­s intel·ligents, que només s’obriran amb un codi personal, i els de tota la vida en punts on no quedi més remei.

Tota aquesta adaptació permetrà saber qui compleix i qui no, cosa que generarà no poques crítiques sobre la privacitat de la deixalla personal. En qualsevol cas, això permetrà bonificaci­ons fiscals a les famílies que més i millor compleixin el reciclatge.

 ??  ??
 ?? Elisenda Pons ?? Escombrari­es en un carrer de l’Eixample per la retirada temporal dels contenidor­s a causa dels disturbis.
Elisenda Pons Escombrari­es en un carrer de l’Eixample per la retirada temporal dels contenidor­s a causa dels disturbis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain