El Periódico - Català

El català Pérez Tornero rellevarà Mateo i presidirà el consell d’RTVE

Els populars acorden els consellers amb el PSOE, Podem i el PNB abans de tancar el tracte sobre el CGPJ i la resta d’òrgans

- JUAN RUIZ SIERRA PILAR SANTOS

En el primer pacte d’un global que se segellarà els pròxims dies, el PSOE i el PP, al costat d’Unides Podem i el PNB, van acordar renovar ahir el Consell d’Administra­ció de RTVE. L’entesa va arribar a primera hora del matí, just abans de la votació que va tenir lloc al Congrés en la qual sis integrants de l’organisme van ser triats per més de dos terços dels diputats, dins d’un procés en el qual el Senat n’elegirà quatre més.

Això només és el principi de la renovació institucio­nal que encaren socialiste­s i conservado­rs, després de molts anys de bloqueig per part del partit de Pablo Casado, que amb la seva negativa ha fet impossible la negociació fins ara. En els «pròxims dies», van coincidir el PSOE i el PP (aquest últim partit no va citar morats i nacionalis­tes bascos entre els participan­ts del pacte sobre RTVE), s’intentarà arribar a un acord que permeti desbloquej­ar, per fi, òrgans com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constituci­onal, el Tribunal de Comptes, l’Agència Espanyola de

Protecció de Dades i el Defensor del Poble, càrrec que, si no hi ha sorpreses, ocuparà l’exministre Ángel Gabilondo.

Els populars s’havien negat fins ara a negociar amb el Govern, malgrat els diversos intents en aquest sentit, a causa de la seva por de Vox. Primer, davant la moció de censura que el partit ultra va presentar a la tardor contra Pedro Sánchez. Després, davant les eleccions catalanes del passat 14 de febrer. Però ara, l’absència de cites electorals propicia un canvi d’actitud per part de Casado, com es va plasmar dimecres al Congrés.

El president i els consellers

Segons el pacte, José Manuel Pérez Tornero, de 67 anys, catedràtic de periodisme a la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), serà elegit nou president del Consell d’Administra­ció de RTVE, proposat pel PSOE. Pérez Tornero va quedar quart en el concurs públic per elegir el Consell de RTVE i substituir­à qui des del juliol del 2018 és administra­dora única provisiona­l, Rosa María Mateo.Vasercread­ordela Televisió Educativa a TVE amb La

aventura del saber, un programa que s’emet des dels anys 90. La resta de consellers seran Ramon Colom Esmatges (avalat pel PSOE), Elena «Finalment, el PP ha considerat que és més rendible arribar a acords que estar en el bloqueig» JOSÉ LUIS ÁBALOS MINISTRE DE TRANSPORT, MOBILITAT I AGENDA URBANA

Sánchez Caballero (PSOE), Concepción Carmen Cascajosa Virino (PSOE), José Manuel Martín Medem (IU i Podem), Roberto Lakidaín Zabalza (Podem), María Carmen Sastre Bellas (PP), Jenaro Castro Muiña (PP), María Consuelo Aparicio Avendaño (PP) i Juan José Baños Loinaz (PSOE).

Els proposats en van rebre cada un 249 vots dels 350 totals que componen el Congrés. Els diputats de Vox van ser ràpids a l’hora d’aprofitar el pacte entre socialiste­s i populars per intentar desgastar Casado. «¡Que es besin! ¡Que es besin!», van cridar els seus diputats després de conèixer el resultat. El partit ultra havia amenaçat el dia anterior el PP de presentar una nova moció de censura contra Sánchez per tornar a retratar Casado, que ja va votar en contra de la primera moció que va presentar Santiago Abascal. A partir d’ara tindran una carta més per identifica­r el líder dels conservado­rs amb Sán

chez. «És el gran teatre. Acaben les eleccions i torna el consens entre el PSOE i el PP», va dir Manuel Mariscal, diputat de la formació d’extrema dreta. També Cs es va desmarcar de l’acord. «L’assalt a RTVE és el primer lot de la gran subhasta de l’Estat perpetrada pel PSOE i el PP al costat de Podem i els nacionalis­tes», va denunciar Guillermo Díaz. Segons el parer del dirigent taronja, resulta incomprens­ible que, en plena crisi econòmica i sanitària, els dos principals partits només es posin d’acord en com repartirse el poder institucio­nal.

Els conservado­rs van defensar el pacte, amb crítiques a la línia editorial de la ràdio i televisió públiques des que Sánchez va arribar a la Moncloa, fa més de dos anys i mig. Segons la portaveu adjunta del grup popular al Congrés, Macarena Montesinos, era urgent «rescatar el sentit de servei públic de RTVE d’aquestes males pràctiques sectàries i manipulado­res en les quals el Govern s’ha trobat tan còmode» durant aquest període.

El sector socialista de l’Executiu es va centrar a remarcar el canvi d’actitud del partit de Casado.

«Finalment, el PP ha considerat que és més rendible arribar a acords que estar en el bloqueig. És el que vol la gent», va dir José Luis Ábalos, ministre de Transport. Des de Podem, el seu portaveu parlamenta­ri, Pablo Echenique, va insistir que, igual com a RTVE, al CGPJ hi haurà representa­nts proposats pel seu partit, en contra dels desitjos del PP, que fins ara s’havia negat a aquesta possibilit­at.

La fase del Senat

Ara el procés de renovació de RTVE es traslladar­à al Senat, que ha d’elegir quatre integrants del Consell. Socialiste­s, populars, morats i nacionalis­tes bascos ja han selecciona­t els seus candidats, abans fins i tot de ser examinats per la Cambra alta. Es tracta de Colom, Cascajosa Virino, Lakidaín Zabalza i Aparicio Avendaño. La tercera i última fase serà elegir en el ple del Congrés, entre els consellers anomenats per les Corts, el nou president de la corporació: Pérez Tornero. Haurà arribat el moment que rellevi Mateo.

«S’havia de rescatar RTVE d’aquestes males pràctiques sectàries i manipulado­res» MACARENA MONTESINOS DIPUTADA DEL PP

El catedràtic José Manuel Pérez Tornero presidirà l’ens en substituci­ó de Rosa María Mateo

 ??  ??
 ?? Fernando Villar / Efe ?? El president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, al setembre a la Moncloa.
Fernando Villar / Efe El president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, al setembre a la Moncloa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain