El Periódico - Català

Barcelona prepara una taxa al repartimen­t de compres ‘online’

L’ajuntament vol crear un impost al comerç electrònic per l’ús intensiu de la via pública i dels espais de càrrega i descàrrega

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona prepara una taxa per gravar el creixent repartimen­t de productes a domicili a la ciutat. La mesura pretén gestionar el creixent impacte de les vendes online i la proliferac­ió de vehicles de més de dues rodes, per exemple furgonetes, que estacionen per a l’entrega de paquets a domicili. El consistori d’esquerres de la ciutat pretén, així, defensar l’estructura comercial tradiciona­l i el petit comerç en vista de l’auge del comerç online i de les plataforme­s multinacio­nals com Amazon o Aliexpress. Un dictamen portat a terme per experts de la Universita­t Carlos III de Madrid ha dibuixat les grans línies del text legal, que s’ha de discutir al si de l’ajuntament.

Els impulsors de la nova taxa, amb el tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la regidora de comerç, Montse Ballarín, al capdavant, consideren que la iniciativa està plenament justificad­a tant per motius fiscals com a econòmics, i tant pel suport al comerç tradiciona­l com per protegir el medi ambient al limitar el creixement desmesurat del transport de paqueteria a la ciutat.

El domini públic

El marc legal actual impedeix que la taxa sigui formalment un impost per evitar que sigui considerad­a una ajuda de l’Estat per als sectors no inclosos, segons els assessors legals de la iniciativa. La idea, que va néixer de la demanda del mateix sector comercial, és gravar «l’ocupació del domini públic que fan aquestes empreses online de forma intensiva». La solució consisteix a aplicar una taxa als operadors postals, però no perjudicar ni els

riders ni el comerç local, amb un cost afegit d’estacionam­ent per a vehicles de tracció mecànica de més de dues rodes que portin a terme una activitat d’entrega domiciliàr­ia d’enviaments.

Aquesta taxa seria per estacionam­ent regulat en la via pública per a l’entrega d’enviaments postals a consumidor­s finals, per la qual cosa quedaria exclosa del gravamen l’entrega de productes entre empreses. Sí que inclouria l’activitat típica de firmes com Amazon tant en els casos en què es ven inventari propi com en els que es comerciali­tzen productes de tercers, si aquestes empreses

online ofereixen i porten a terme les activitats de logística de l’entrega (recollida, admissió, empaquetam­ent, emmagatzem­ament, classifica­ció, tractament, curs i transport entre els diferents centres logístics, transport des dels centres logístics al punt de distribuci­ó final i des del punt de distribuci­ó final es produeix l’entrega al consumidor final –última milla–). La mesura afectaria directamen­t les empreses postals quan l’entrega procedeix del comerç

online, per la qual cosa les plata

formes de comerç electrònic estarien incloses en aquest supòsit.

Com a conseqüènc­ia d’aquest marc legal municipal, qualsevol operador postal en quedarà afectat si entrega mercaderie­s comprades en establimen­ts mercantils (presencial­s), «ja que la seva exclusió seria impossible des de la perspectiv­a de la gestió de la taxa i del dret comunitari relatiu a les ajudes d’Estat», diuen els assessors legals. La subjecció a la taxa per part dels contribuen­ts es produeix amb independèn­cia que portin a terme el transport directamen­t o el subcontrac­tin.

El preu a pagar en la nova taxa encara és matèria d’anàlisi per part dels tècnics de l’ajuntament, tot i que reconeixen que els criteris aplicats «no seran gaire diferents dels que ja s’utilitzen per part de les corporacio­ns locals a les ordenances reguladore­s de les taxes per estacionam­ent regulat» partint d’un «valor de mercat global» ajustat en funció de franges horàries per evitar la massificac­ió d’entregues. Està en estudi quin és el valor d’aquest espai públic que utilitzen els operadors postals, en funció dels ingressos dels operadors en el terme municipal de Barcelona. Sobre aquesta quota s’aplicaria una bonificaci­ó per als vehicles de zero emissions, que podria situar-se als primers esbossos de la normativa entorn del 10%. També es bonificari­a l’ús de centres de distribuci­ó urbana de paquets.

L’Ajuntament analitza reservar zones específiqu­es per a l’estacionam­ent regulat, l’ús del qual requerirà l’obtenció de la preceptiva llicència pels operadors del servei postal per a l’entrega d’enviaments a domicili. Els ingressos obtinguts per l’aplicació de la taxa regulada en aquesta ordenança aniran destinats a finançar actuacions orientades a impulsar la digitalitz­ació del comerç minorista a Barcelona.

L’ajuntament reservarà zones per a l’estacionam­ent regulat amb obtenció prèvia de llicència

 ?? Ferran Nadeu ?? Un repartidor d’una empresa de missatgeri­a, ahir a Barcelona.
Ferran Nadeu Un repartidor d’una empresa de missatgeri­a, ahir a Barcelona.
 ?? Ricard Cugat ?? Furgonetes i operaris de repartimen­t en un xamfrà de Barcelona, dimecres passat.
Ricard Cugat Furgonetes i operaris de repartimen­t en un xamfrà de Barcelona, dimecres passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain