El Periódico - Català

Macron clausura l’ENA, l’escola de formació de l’elit política francesa

> L’ENA, creada fa 75 anys, serà reemplaçad­a per una nova entitat més accessible per als estudiants d’orígens modestos > El president vol potenciar la igualtat d’oportunita­ts

- IRENE CASADO SÁNCHEZ

Ha sigut un dels seus alumnes més prestigios­os, Emmanuel Macron, l’encarregat de donar l’estocada final a l’Escola Nacional d’Administra­ció (ENA). Ahir el president francès va anunciar el tancament de la «fàbrica de les elits» i el seu reemplaçam­ent per una nova institució destinada a formar l’alt funcionari­at. Creada al final de la Segona Guerra Mundial, la prestigios­a institució va contribuir a reconstrui­r l’administra­ció pública en una època turbulenta. 75 anys després, l’ENA tanca les portes acusada de privilegia­r i reproduir una elit política, econòmica i social.

La idea de suprimir la històrica institució va sorgir el 2019, després de les protestes protagonit­zada pels armilles grogues. «¡Farts de l’ENA!», «¡Tanqueu l’ENA!», eren, en aquell temps, algunes de les consignes llançades contra un sistema que beneficiav­a una minoria privilegia­da en detriment d’una majoria desfavorid­a. En aquest context, el cap d’Estat va prometre el tancament de la prestigios­a institució, una mesura inclosa en un ampli pla de reformes de l’alt funcionari destinat a afavorir la creació d’un Estat més obert, més divers i més connectat amb la realitat dels francesos.

Igualtat d’oportunita­ts

«La nació s’enfonsa si no hi ha igualtat d’oportunita­ts», va explicar Emmanuel Macron, l’11 de febrer passat, anunciant en aquella ocasió que la històrica escola no seria suprimida sinó reformada per permetre als estudiants d’origen modest accedir a les seves aules. «Cap jove en la nostra República hauria de dirse: això no és per a mi», va dir. Com diu el refrany, «on vaig dir blanc ara dic negre»: dos mesos després el cap d’Estat ha decretat el tancament, pur i simple, d’un dels símbols educatius del país.

Segons Europe 1, l’ENA «desapareix­erà per donar pas a una nova institució [...] que operarà en l’àmbit de la formació inicial [absorbint l’ENA] i la formació contínua, amb una nova governança». La nova institució comptarà amb un concurs específic reservat als candidats més desfavorit­s. «Una vegada integrats, els alumnes seguiran un tronc comú que els permetrà adquirir nocions i valors comuns als alumnes [fruit] de les grans escoles de funcionari­s, aquelles que formen magistrats, comissaris o directors d’hospitals», explica el diari Le Monde.

«[La supressió de l’ENA] és un dels meus cavalls de batalla des de fa molt temps», explicar François Bayrou, president de la formació MoDem i alt comissari del Pla, encarregat de coordinar els projectes de planificac­ió i reflexió impulsats per l’Estat. Aquesta qüestió és «un tema de preocupaci­ó per al president de la República des de la seva campanya electoral», va afirmar a France Info. La decisió de clausurar el bressol de les elits es basa en «dues raons profundes»: «la ruptura entre la base [de la societat] i els que són a dalt» i «un sistema ineficaç de bloqueig perpetu que fa que mai puguem canviar res [...] la immobilita­t és més forta que tota l’energia desplegada».

Fracàs de la missió inicial

La missió inicial de l’ENA era reconèixer els mèrits i l’excel·lència dels millors estudiants, funcionant com «un ascensor social», però s’ha acabat convertint en un viver de l’elit francesa, i així ha fracassat en la seva comesa de «democratit­zar» el reclutamen­t d’alts funcionari­s. La representa­ció de tots els estrats socials entre els seus estudiants és ínfima: el 72,2% dels seus alumnes són fills d’alts directius, una xifra molt allunyada del 6% que represente­n els fills d’obrers.

Acusat de governar per i per a l’elit francesa, Macron juga una carta guanyadora: la defensa de la igualtat d’oportunita­ts. Una iniciativa que sembla concretar-se en la recta final del seu mandat, potser massa tard als ulls de la França més desfavorid­a.

 ?? Reuters ?? El president francès, Emmanuel Macron, al seu despatx, dimarts.
Reuters El president francès, Emmanuel Macron, al seu despatx, dimarts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain