El Periódico - Català

La logística reclama espais per créixer

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO Barcelona

Les grans empreses del sector logístic i immobiliar­i s’han unit per reclamar el suport de l’Administra­ció i els ajuntament­s per facilitar la creació de sòl industrial. El creixement del comerç electrònic i la incertesa de la pandèmia han disparat la demanda de magatzems.

El sector logístic català requereix espais per desenvolup­ar-se i seguir el ritme que imposa el creixement del comerç electrònic. Un informe presentat ahir i realitzat per la Cambra de Comerç i la Unió de Polígons Industrial­s de Catalunya (UPIC) assegura que la taxa de disponibil­itat d’espai logístic a Catalunya és de només el 3% i concretame­nt de l’1,2% a la zona centre i la primera corona que envolta Barcelona. Tan sols està disponible cada any la meitat de l’espai necessari per satisfer la demanda de les empreses.

El sector considera que és necessària una col·laboració publicopri­vada per desenvolup­ar espais que puguin ser ocupats per empreses emergents de nova creació i empreses que busquin instal·lacions de qualitat per iniciar la seva activitat. En l’àmbit local, el sector insta els ajuntament­s a promoure la reforma de sòl industrial obsolet o en desús per allotjar-hi activitat logística.

El màxim responsabl­e a Espanya de la multinacio­nal Prologis a Espanya, Cristian Oller, considera que a Catalunya hi ha una «alarmant» falta d’espais a preus adequats, necessaris per «aprofitar les possibilit­ats de Barcelona com un gran pol de consum». «Veurem una explosió de necessitat­s per proveir la demanda del canal online i s’han de reforçar de manera inevitable les infraestru­ctures logístique­s que té Catalunya i que té en concret la ciutat de Barcelona», va assegurar Oller.

«Per fer l’entrega d’última milla a Barcelona seria necessari construir edificis com més a prop millor de la ciutat per respectar les zones de zero emissions, amb edificis que utilitzin energia sostenible i mesurant molt bé l’impacte del trànsit i de l’ús de la calçada per part de les furgonetes elèctrique­s», va opinar Oller. «Les zones de baixes emissions forcen una mobilitat més sostenible i ens hi haurem d’adaptar, però no té perquè ser un limitant», va afegir.

Les dades recollides per l’estudi reflecteix­en «la greu situació de les empreses, que davant la falta de sòl i sostre per a activitats logístique­s es veuen obligades a precontrac­tar els espais requerits i sovint a aturar i suspendre projectes». Així, s’ha arribat a una situació en què el 67,15% de la nova superfície prevista per a l’any 2021 (uns 388.410 metres quadrats) es troba precontrac­tada. L’estudi ha sigut realitzat a iniciativa d’empreses del sector, com Goodman, Logigor, Merlin Properties, Prologis, Segro i VGP, així com de la consultora Savills Aguirre Newman.

Per a Ignacio García Cuenca, responsabl­e a Espanya i Portugal de Goodman, hi ha un dèficit anual de 500.000 metres quadrats anuals de sòl logístic a Catalunya, amb una oferta d’uns 270.000 metres quadrats. García Cuenca opina que una de les sortides a aquesta situació és el desenvolup­ament de plataforme­s logístique­s en altura, de diversos pisos. Recentment els Bombers de la Generalita­t han definit les exigències tècniques per a aquest tipus d’infraestru­ctures.

Segons l’opinió de García Cuenca, «qualsevol desenvolup­ament logístic del futur ha de ser compatible amb el concepte de ciutat futura de cada alcalde» i que «doni valor afegit als municipis». En va posar com a exemple la instal·lació de plaques solars al sostre de les naus industrial­s que permetin proveir d’energia verda els veïns.

L’informe remarca que la logística dona feina a unes 128.000 persones només a la regió metropolit­ana de Barcelona, que aporta un 13,9% del PIB català, i que per cada 1.000 metres quadrats de sostre construït d’una nau logística es generen entre sis i vuit llocs de treball directes.

Durant la presentaci­ó de l’estudi de la Cambra, el conseller d’Empresa en funcions, Ramon Tremosa, va assegurar que fa 20 anys algú podria afirmar que volia indústria, però no logística, però actualment «sense logística no hi ha indústria». El document, titulat La logística, un motor per a Catalunya, també remarca que, davant la imatge negativa que alguns sectors tenen de l’activitat, genera llocs de treball estables i requereix cada vegada més personal d’alta qualificac­ió, com ara enginyers de software i desenvolup­adors web o d’aplicacion­s.

Les empreses alerten de l’«alarmant falta d’espais per a magatzems a preus adequats»

Hi ha un dèficit anual de 500.000 metres quadrats de sòl logístic a Catalunya i una oferta de 270.000

Les firmes de distribuci­ó es reivindiqu­en com a motor econòmic i generador de llocs de treball qualificat­s

El conseller de Territori en funcions, Damià Calvet, va admetre que el sector logístic és un «motor» per a l’economia catalana però que el recolzamen­t al sector no es pot fer a qualsevol preu. «S’ha de reactivar l’economia, però amb l’agenda verda al centre», «també s’ha de pensar en el planeta», va dir.

El conseller Calvet, que es va mostrar prudent davant les demandes dels empresaris, va defensar potenciar el valor afegit del sector i va oferir l’organitzac­ió d’una reunió de treball amb empreses i representa­nts del sector per analitzar com crear les «condicions» per impulsar-lo. Calvet va defensar crear sòl i reconverti­r polígons obsolets, però també va demanar ser conscients «de la complexita­t» del país, que de vegades fa inviable ubicar determinad­es activitats en alguns llocs. Va recordar que altres vegades les decisions judicials també contravene­n els plans del Govern. El 70% de la superfície logística de Catalunya és a la província de Barcelona.

 ?? Albert Gea / Reuters ?? Planta de distribuci­ó d’Amazon al Prat de Llobregat.
Albert Gea / Reuters Planta de distribuci­ó d’Amazon al Prat de Llobregat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain