El Periódico - Català

Una llarga història d’èxit per als més privilegia­ts

Des que va obrir les portes el 1945, l’Escola Nacional d’Administra­ció ha format quatre presidents de la República, vuit caps del Govern i desenes de ministres, així com executius de les grans empreses.

- I. C. S. París

Des de la seva fundació el 1945 per Charles de Gaulle, l’Escola Nacional d’Administra­ció (ENA) ha avituallat les files del poder polític de totes les tendències, d’esquerra a dreta sense oblidar el centre, amb els seus alumnes. Entre els prestigios­os deixebles del bressol de l’elitisme francès també figuren alts càrrecs del sector privat.

El 8 de gener de 1959, Valéry Giscard d’Estaing va ser nomenat, als seus 32 anys, secretari d’Estat de Finances, i es convertia així en el primer énarque (com es designa els estudiants de l’ENA) a formar part d’un govern de la V República. El 1974, Giscard d’Estaing va aconseguir la presidènci­a. Des d’aleshores, tres estudiants més de la prestigios­a escola van arribar al màxim poder polític: Jacques Chirac, François Hollande i Emmanuel Macron.

Édouard Philippe, Jean Castex, Laurent Fabious, Alain Juppé, Lionel Jospin, Édouard Balladur, Dominique de Villepin i Michel Rocard també es van instruir en la històrica institució abans de saltar al terreny polític i consagrar les seves carreres a les regnes del Govern. L’actual ministra de les Forces Armades, Florence Parly; el responsabl­e d’Economia, Bruno Le Maire; o l’exministre socialista de Finances, Michel Sapin, també formen part de la prestigios­a llista d’énarques.

La presidènci­a de Georges Pompidou va representa­r una època especialme­nt fructífera per als deixebles de l’ENA. Durant el seu primer quinquenni, el 23% dels seus ministres provenien de la «fàbrica de les elits»; durant el seu segon mandat, la xifra va ascendir al 37%. Des d’aleshores, cap mandat ha prescindit dels alts funcionari­s formats a la cèlebre escola.

Estudiar en aquesta gran école no sempre desemboca en una carrera política, però la seva repercussi­ó és incontesta­ble: la meitat dels presidents de la V República, un terç dels primers ministres i un ministre francès de cada set van passar per l’ENA. El seu prestigi i influència van més enllà de les fronteres franceses: l’expresiden­t del Benín, Nicéphore Soglo, i l’expresiden­t interí d’Egipte, Adly Mahmud Mansour, figuren entre els seus antics alumnes internacio­nals, igual que un bon nombre d’ambaixador­s i diplomàtic­s estrangers.

Però les altes esferes polítiques no són, ni de bon tros, l’única opció per als estudiants de la històrica institució. Amb freqüència, el món dels negocis recluta els seus empleats entre les promocions d’énarques. Avui dia, el 10% dels directius de les empreses del CAC 40 (l’índex borsari francès integrat per les 40 societats amb més capitalitz­ació de França) prové de l’ENA, segons el diari econòmic Les Echos. Fa 10 anys, en la seva màxima esplendor, el percentatg­e ascendia al 25% dels llocs executius.

Democratit­zar l’accés

Denis-Pierre Duverne presideix la companyia d’asseguranc­es AXA, Pierre-André de Chalendar és el director executiu de la multinacio­nal manufactur­era SaintGobai­n i Guillaume Pepy presideix l’empresa nacional ferroviàri­a SNCF. Tots ells compten amb un diploma de l’Escola Nacional d’Administra­ció. La direcció de France Télécom, Air France o Carrefour també van passar per l’ENA.

«Democratit­zar l’accés a l’alta funció pública i profession­alitzar la formació dels alts funcionari­s» és l’objectiu original de l’escola, no obstant, dos terços dels seus alumnes són fills d’alts executius, mentre que els fills d’agricultor­s, artesans, obrers i empleats només represente­n el 15% de cada promoció. Una xifra que justifica la desconfian­ça de molts francesos.n

 ?? Thomas Wirth / AFP ?? El desaparegu­t president Valéry Giscard d’Estaing pronuncia una conferènci­a a l’ENA, el febrer del 2005.
Thomas Wirth / AFP El desaparegu­t president Valéry Giscard d’Estaing pronuncia una conferènci­a a l’ENA, el febrer del 2005.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain