El Periódico - Català

Alemanya negociarà la compra de la vacuna Sputnik sense la UE

> Brussel·les assegura que Berlín no trenca l’estratègia comuna perquè no és un dels fàrmacs afectats per la compra comunitàri­a

- EL PERIÓDICO Berlín

Mentre persisteix­en els dubtes sobre el fàrmac AstraZenec­a, Alemanya es disposa a donar el pas que fins ara només havien fet països d’Europa de l’est com Hongria, la República Txeca i Eslovàquia: negociar bilateralm­ent amb Moscou l’adquisició de la vacuna russa Sputnik V, al marge del sistema de compres conjuntes dissenyat per la Comissió Europea (CE).

La decisió de Berlín l’ha donat a conèixer el ministre de Sanitat, Jens Spahn, que, a més, es va mostrar partidari d’aplicar un confinamen­t més estricte al país. Spahn ha precisat que les eventuals entregues de la vacuna russa es farien quan l’Agència Europea del Medicament hagués emès la correspone­nt autoritzac­ió, segons ha declarat a l’emissora WDR.

La Sputnik V, la compra de la qual no està negociant Brussel·les, es troba en el mateix estat d’anàlisi en l’EMA que els fàrmacs de l’alemanya CureVac i de la nord-americana Novavax, que, a diferència de la vacuna russa, sí que formen part de la cartera de vacunes preadquiri­des per la Comissió Europea. Igual que la vacuna d’AstraZenec­a, la Sputnik V està basada en l’adenovirus.

La reclamació

I a l’Eurocambra sorgeixen veus que demanen a la CE que obri negociacio­ns amb Moscou, com la del conservado­r Peter Liese, del mateix país i mateixa família política que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen.

Al conèixer-se les intencions del Govern alemany, la CE ha negat fermament que es posi en risc l’estratègia comuna de la Unió Europea (UE) per a la compra centralitz­ada de sèrums. «Tenim una estratègia europea de vacunes basada en la negociació amb una sèrie d’empreses que han sigut identifica­des. El fet que els estats membres decideixin comprar vacunes d’altres productors, com ja ha fet Hongria, no és el final de l’estratègia», va remarcar el portaveu principal de l’Executiu comunitari, Éric Mamer. «Són dues coses diferents. La resposta és clarament i simplement no», va reiterar sobre si l’anunci del ministre suposa el final de l’estratègia centralitz­ada de compra de vacunes.

Els estats membres poden adquirir de manera bilateral vacunes que no estan incloses a la cartera pactada a nivell europeu. Per contra, no poden tenir «negociacio­ns paral·leles» per comprar sèrums que sí que formen part de l’estratègia centralitz­ada, com els d’AstraZenec­a, Pfizer/BioNTech, Moderna i Janssen.

n

 ?? Markus Schreiber / Reuters ?? La cancellera alemanya, Angela Merkel, dimecres.
Markus Schreiber / Reuters La cancellera alemanya, Angela Merkel, dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain