El Periódico - Català

El Brexit provoca una onada de disturbis violents a Irlanda del Nord |

Els unionistes rebutgen els controls > duaners imposats arran de la sortida de la UE

- BEGOÑA ARCE Londres

Diverses jornades de disturbis al carrer a Irlanda del Nord, en què 55 policies van resultar ferits, han obligat Boris Johnson a reaccionar. La frustració després de l’entrada en vigor del Brexit és la causa principal, tot i que no l’única, del deterioram­ent de la situació. Ahir, després d’una altra nit d’enfrontame­nts a Belfast, quan grups de joves van atacar la policia i van segrestar i van calar foc a un autobús, el primer ministre britànic va enviar urgentment a la capital de la província el responsabl­e per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, per reunir-se amb els responsabl­es locals.

Lewis va demanar a «totes les comunitats» treballar unides «per resoldre les tensions» a les quals la regió s’enfronta en aquests moments. Els representa­nts del Govern nord-irlandès compartit van posar a un costat les seves diferèncie­s i van fer una crida a la calma i el final de la violència.

En conferènci­a de premsa, Jonathan Roberts, responsabl­e en funcions del Servei de Policia d’Irlanda del Nord (PSNI), va indicar que els disturbis a Belfast havien «arribat a una escala no vista en recents anys». Va afirmar que en la «violència sectària» van estar involucrad­es grups de les dues comunitats, unionistes i republican­s. La policia ha obert una investigac­ió.

Del que va dir estar segur és que es va tractar d’una acció «planificad­a» per endavant, amb els participan­ts proveïts d’un nombre considerab­le de coets, objectes llancívols i bombes incendiàri­es. Escenes similars s’han viscut en els últims dies a Derry, Newtownabb­ey i Carrickfer­gus, al sud-est de la regió d’Antrim.

Unió debilitada

Des de l’entrada en vigor del Brexit, Irlanda del Nord, a diferència de la resta del Regne Unit, continua formant part del mercat únic europeu, com consta al Protocol de Retirada. Això crea una separació amb la resta del país i la imposició de controls fronterers. Al marge dels nombrosos problemes que aquestes barreres han creat, en importacio­ns i exportacio­ns, inclòs el desproveïm­ent de certs productes procedents de la Gran Bretanya, el que ha deixat en la comunitat probritàni­ca és la impressió que la unió s’ha debilitat i que el Brexit els acosta als nacionalis­tes de la República d’Irlanda.

Els unionistes «se senten traïts», «que se’ls ha deixat enrere per tota mena de raons», va dir a Sky News el que va ser ministre per a Irlanda del Nord Peter Hain, que va acusar Johnson de no ser franc amb els unionistes.

En una carta dirigida al primer ministre britànic i el seu homòleg irlandès, Micheál Martin, grups lleialiste­s paramilita­rs van anunciar fa un mes la retirada del seu recolzamen­t a l’Acord de Divendres Sant en protesta per la frontera establerta al mar d’Irlanda. En la missiva aclarien que la seva oposició al protocol continuari­a sent «pacífica i democràtic­a». La realitat comença a ser diferent.

També ha exacerbat els ànims la decisió de no processar la vintena de líders del Sinn Féin que van assistir a Belfast a l’enterramen­t de qui va ser un dels màxims líders de l’IRA, Bobby Story. En l’acte, amb la vice primera ministra principal del Govern nord-irlandès, Michelle O’Neill; l’actual líder de la formació, Mary Lou McDonald, i el seu predecesso­r, l’històric Gerry Adams, van desfilar un centenar de persones saltant-se les restriccio­ns anti-Covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain