El Periódico - Català

Biden anuncia sis tímides mesures per augmentar el control d’armes

- I. N. Nova York

La lluita per incrementa­r el control de les armes de foc forma part de l’ADN polític de Joe Biden però, com en altres moments de la seva carrera, xoca també en la presidènci­a amb les dificultat­s per emprendre una autèntica reforma. Ahir va comparèixe­r a la Casa Blanca per anunciar sis mesures executives que queden lluny de les seves ambicioses promeses de campanya i, fins i tot per als aliats que aplaudeixe­n les seves accions, són modestes. I l’autèntica batalla està al Congrés, on després de ser aprovades a la Cambra Baixa estan estancades dues propostes legislativ­es que resoldrien llacunes en el sistema de control d’historials abans d’una venda.

Biden, de fet, va instar de nou a actuar tant en aquesta legislació com a l’hora de renovar la limitació d’armes d’assalt. I sap que són les cambres les que poden anar més lluny que les seves mesures, que va anunciar acompanyat del fiscal general, Merrick Garland, i activistes.

Una d’aquestes accions executives posa el focus en la proliferac­ió de les anomenades armes fantasma, construïde­s per parts i sense número de sèrie, cosa que dificulta detectar-ne l’origen. Una altra cerca restringir l’accés a complement­s que permeten transforma­r una pistola en una arma més similar a un rifle de precisió. En els dos casos Biden insta a elaborar propostes amb aquestes finalitats al Departamen­t de Justícia, a qui també sol·licita que prepari un marc de legislació de «bandera vermella», amb el qual es vetaria l’accés a armes de foc a individus que fossin assenyalat­s com un potencial perill per familiars o agències de l’ordre.

En plena lluita anti-Covid i amb els esforços centrats en la vacunació, la recuperaci­ó econòmica i el pla d’infraestru­ctures, la violència amb armes de foc ha quedat de nou relegada a un segon pla, fins i tot quan Biden i la Casa Blanca admeten que és «una epidèmia i una vergonya internacio­nal». Des de principis d’any, 11.000 persones han mort als EUA per armes de foc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain