El Periódico - Català

Els aldarulls en l’acte de Vox a Vallecas caldegen la contesa del 4-M

> PP i Cs carreguen contra Iglesias per no condemnar la violència Crítiques de l’Ajuntament de Madrid i també de sindicats policials per l’operatiu

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

A falta de 10 dies perquè comenci la campanya electoral a Madrid, la tensió política ja està pels núvols. I tot apunta que això no ha fet més que començar. Els aldarulls en l’acte de Vox celebrat al madrileny barri de Vallecas i les paraules de Pablo Iglesias denunciant l’estratègia de Santiago Abascal de «provocar violència» als barris del sud de la capital comencen a caldejar la competició pels comicis del 4-M. La dreta, en massa, va criticar el secretari general de Podem per no condemnar els aldarulls i, a més, va assenyalar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, com a principal responsabl­e.

Com un reflex de les eleccions basques i catalanes, Vox va triar un barri obrer per a un dels seus primers actes. El míting, que a ningú se li va escapar que era d’alt risc, va acabar amb càrregues policials contra els veïns que protestave­n per la seva celebració en la coneguda com a plaça Roja de Vallecas. Iglesias, igual com el líder de Més País, Íñigo Errejón, van retreure a la formació ultra que hagués triat aquest enclavamen­t, en ple cinturó roig de Madrid i bressol polític de l’exvicepres­ident, per encoratjar l’odi. «Els ultradreta­ns de Vox van organitzar una concentrac­ió amb la finalitat, absolutame­nt deliberada i evident, de provocar aldarulls al barri», es va reafirmar el candidat morat en un vídeo que va publicar ahir a Twitter.

Condemna o il·legalitzac­ió

«Trepitjare­m cada metro de Madrid», li va respondre Abascal des d’un acte celebrat al madrileny districte de Vicálvaro, també a la zona sud de la capital. El líder de Vox, que dimecres passat es va encarar amb els veïns de Vallecas provocant les càrregues policials, va acusar Iglesias de «criminal» i «mentider patològic». La seva candidata a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, va arribar a demanar la «il·legalitzac­ió» d’Unides Podem si l’exvicepres­ident del Govern no condemnava de manera ferma la violència.

Els retrets a Iglesias també van arribar des del PP i Cs. Pablo Casado va reiterar la seva condemna als «atacs inacceptab­les» que van patir els simpatitza­nts ultradreta­ns i va arremetre contra el secretari general dels morats per «justificar i encoratjar» l’ocorregut. Per la seva part, el cap de llista taronja, Edmundo Bal, va lamentar que l’exvicepres­ident «disculpi la violència [...] només perquè és contra una opinió política diferent».

Iglesias no va ser l’únic que va rebre els cops de la dreta. Ja durant l’acte de dimecres, mentre la policia carregava contra els veïns de Vallecas, Abascal va acusar en més d’una desena d’ocasions el ministre de l’Interior de no haver blindat la plaça contra els manifestan­ts. «Marlaska és directamen­t responsabl­e de totes les agressions que es van produir. Va muntar un dispositiu policial gegant que no es va utilitzar com cal», va remarcar ahir el líder de Vox a Antena 3. Monasterio, alhora que demanava il·legalitzar els morats, va exigir que tots aquells que considerin els fets ocorregut a Vallecas «una vergonya» demanin la dimissió del ministre.

Les crítiques a Grande-Marlaska van arribar també des de l’Ajuntament de Madrid. La portaveu del govern municipal, Inmaculada Sanz, va assegurar que el responsabl­e d’Interior «no va garantir» que l’acte es portés a terme amb un «mínim de normalitat». Fora de l’àmbit polític, JUPOL, l’organitzac­ió sindical majoritàri­a a la Policia Nacional, es va sumar a la denúncia de la «falta de previsió i dotació de mitjans» per afrontar una mobilitzac­ió com la que va tenir lloc.

L’«actitud» d’Abascal

El Ministeri de l’Interior, en declaracio­ns a Europa Press, va defensar que «es va dissenyar un dispositiu policial d’acord amb unes circumstàn­cies complexes a fi de garantir els drets de tots». A més a més, va posar el focus en l’actitud del president del partit d’extrema dreta a l’encarar-se amb els veïns de Vallecas: «Determinad­es actituds, sobretot aquelles que es van produir al no seguir les indicacion­s i pautes dels agents que vetllaven per la seguretat, posen en risc el treball i la integritat física dels mateixos agents de la Policia Nacional».

 ?? David Castro ?? El líder de Vox, Santiago Abascal, en l’acte de precampany­a a Vallecas de dimecres passat en què es van produir els aldarulls.
David Castro El líder de Vox, Santiago Abascal, en l’acte de precampany­a a Vallecas de dimecres passat en què es van produir els aldarulls.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain