El Periódico - Català

El Consell d’Estat insta a canviar la llei per després de l’estat d’alarma

> Recomana reformar la norma de salut pública del 1986 perquè les autonomies tinguin cobertura jurídica a l’hora d’aprovar restriccio­ns

- EL PERIÓDICO

El Consell d’Estat aconsella al Govern actualitza­r i millorar la legislació sanitària, que, entre altres coses, serveix als executius autonòmics com a marc jurídic per prendre mesures contra la pandèmia, quan l’estat d’alarma no està vigent. I apunta a la llei orgànica de 1986 de Mesures Especials en matèria de Salut Pública, el contingut de la qual entén que «podria necessitar una adequació legislativ­a que li aporti més detall i concreció, en ordre a proporcion­ar a les autoritats sanitàries competents el millor marc jurídic possible per afrontar les situacions presents i futures de risc greu per a la salut pública».

Així ho posa de manifest el principal òrgan consultiu del Govern en un dictamen que li va remetre el 22 de març per assessorar-lo sobre la conveniènc­ia d’interposar un recurs d’inconstitu­cionalitat a la reforma de llei de salut gallega impulsada recentment per l’Executiu d’Alberto Núñez Feijóo. El Consell de Ministres va aprovar la setmana passada interposar l’esmentat recurs.

En el seu dictamen, el Consell d’Estat entén que sí que és procedent portar al Tribunal Constituci­onal

(TC) aquesta norma autonòmica per creure que, per exemple, sobrepassa els límits en assumptes com la vacunació obligatòri­a.

No obstant, aquest òrgan també aprofita per assenyalar la necessitat de modernitza­r aquesta legislació sanitària estatal ja que, segons reconeix, «no conté segurament els mecanismes adequats per fer front a una crisi d’aquesta envergadur­a».

Una norma de fa 40 anys

En aquest sentit, assenyala que es tracta d’una norma que es va implementa­r «fa gairebé 40 anys», i que «conté una regulació en extrem genèrica de les mesures especials en matèria de salut pública limitadore­s de drets fonamental­s i llibertats públiques».

«Podria ser insuficien­t per fer front, d’acord amb els principis constituci­onals d’eficàcia administra­tiva i seguretat jurídica, a les necessitat­s a què s’enfronten les autoritats sanitàries competents», reconeix el Consell d’Estat al seu informe, recollit per Europa Press.

En tot cas, el text, no vinculant, aprecia que és pertinent recórrer contra l’apartat de la llei de salut gallega relatiu a les mesures antiCovid, tot i que sí que avala la limitació de la mobilitat.

 ?? Ampe Rogerio / Efe ?? El president del Govern, Pedro Sánchez, ahir, a Luanda (Angola).
Ampe Rogerio / Efe El president del Govern, Pedro Sánchez, ahir, a Luanda (Angola).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain