El Periódico - Català

El Govern rebaixarà avui la previsió de creixement per l’impacte del virus

> Calviño admet que l’Executiu revisarà a la baixa la seva estimació, que es pot situar per sota del 7%, per la duresa de la tercera onada > Vaticina, no obstant, un «rebot molt fort» en el segon semestre

- AGUSTÍ SALA

El Govern revisarà avui a la baixa la seva previsió de creixement per a aquest any i variables macroeconò­miques com l’ocupació. La vicepresid­enta segona del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital, Nadia Calviño, va confirmar ahir la decisió que donarà a conèixer avui juntament amb l’actualitza­ció d’altres variables macroeconò­miques, com ara l’atur i l’ocupació i, com va avançar a principis d’aquesta setmana, el va atribuir a l’impacte advers de la tercera onada del coronaviru­s, que va frenar la recuperaci­ó durant el primer trimestre. Però alhora va expressar la seva confiança en què es registrarà «un rebot molt fort» en el segon semestre.

«Deixem enrere un dur primer trimestre que és la principal raó per la qual revisarem a la baixa la nostra previsió per a aquest any, en el qual anticipàve­m un creixement del voltant del 7% i pot ser que sigui més baix», va explicar Calviño en una entrevista amb Bloomberg TV, canal especialit­zat per als mercats financers. Arran de les últimes estimacion­s, tant del Banc d’Espanya, com de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (AIReF), la nova previsió se situaria entorn del rang del 6%.

Fons europeus

Fonts del departamen­t de Calviño no van voler anticipar xifres, que en els Pressupost­os per al 2021 es van situar en el 7,2% si bé podia arribar al 9,8% amb la incorporac­ió dels fons europeus, dels quals s’incorporav­en 27.000 milions en els comptes públics. El rang del 6% s’equiparari­a amb la revisió efectuada aquesta setmana pel Fons Monetari Internacio­nal (FMI) que, com que partia d’una estimació inferior, va elevar en cinc dècimes la seva previsió, fins al 6,4%, l’augment més gran del món juntament amb els EUA. Després de la pitjor caiguda del PIB l’any passat amb un descens de l’11%, aquest any lideraria el creixement, tot i que als nivells prepandèmi­a no s’hi arribarà fins al 2023. Malgrat que Calviño havia vaticinat unes dades d’atur molt negatives al març, no ho han sigut tant, tot i que reflecteix­en 401.000 aturats més i la pèrdua de 326.000 llocs de treball durant els 12 mesos de pandèmia.

La titular d’Economia va remarcar que al mes de març s’ha apreciat una millora molt ràpida i que tots els indicadors apunten a una evolució positiva i es va mostrar optimista sobre el desenvolup­ament del procés de vacunació a Europa. «Pensem que el segon trimestre serà de transició i que tindrem un rebot molt fort en la segona meitat de l’any», va afirmar, recordant que «això és el que espera tothom», després que aquesta setmana l’FMI hagi revisat a l’alça les seves previsions per a Espanya, de les més elevades entre les economies avançades juntament amb els EUA.

Turisme

Calviño va expressar la seva confiança que el 9 de maig finalitzar­à l’estat d’alarma a Espanya, que podria suposar aixecar restriccio­ns de moviment al país i un canvi en les dinàmiques del turisme. «Sempre he dit que la política econòmica més important ara és vacunar, vacunar i vacunar», va dir. Va assegurar que a Espanya s’està complint el pla de vacunació i s’està en camí d’arribar al 70% per a l’estiu.

D’altra banda, Calviño va mostrar el seu desacord amb els pronòstics de l’FMI sobre l’evolució de l’atur, que seguiria el 2026 encara per sobre del nivell previ a la pandèmia, i va expressar la seva confiança que Espanya serà capaç de reduir l’atur amb més rapidesa.

No obstant, la vicepresid­enta segona va admetre que l’elevat atur al país és una de les desigualta­ts que han perjudicat el creixement durant dècades, malgrat les reformes realitzade­s, per la qual cosa va subratllar que el pla de recuperaci­ó, que el Govern aprovarà la setmana que ve, ofereix una bona oportunita­t per canviar alguns elements per emprendre una reforma laboral ambiciosa.

 ?? Ferran Nadeu ?? Botigues tancades per la Covid al centre comercial Diagonal Mar, el 9 de gener, primer dia de rebaixes.
Ferran Nadeu Botigues tancades per la Covid al centre comercial Diagonal Mar, el 9 de gener, primer dia de rebaixes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain