El Periódico - Català

Arruïnats i assetjats

- Jordi Alberich

Dimarts passat EL PERIÓDICO obria l’edició amb un contundent «Els especulado­rs estrangers liciten pel deute dels aturats». I n’hi ha per a això i per a molt més, ja que el cobrament de morosos, sempre discutit, adquireix una nova dimensió amb l’allau d’impagament­s generada per una pandèmia que asfixia particular­s i petits negocis.

Tradiciona­lment ens hem caracterit­zat per ser un país de morositat elevada. Ja fa molts anys que tornar un xec o no atendre una lletra de canvi constituïa un fet molt greu. A aquesta relaxació en les obligacion­s ha contribuït la facilitat del sistema financer en la concessió de préstecs i, especialme­nt, l’aparició de nous instrument­s de crèdit instantani al consum com, entre altres, les targetes revolving.

En aquestes circumstàn­cies es van desenvolup­ar les agències de recobramen­t, especialit­zades en els seus inicis en la gestió d’impagats de tercers i, amb el temps, en la compra de carteres de morosos a preus de saldo. Una vegada adquirides, qualsevol pràctica que servís per pressionar el deutor era benvinguda, ja que gairebé tot el recobramen­t seria per a l’agència.

Precisamen­t per evitar pràctiques que assetgessi­n l’honor i la intimitat, es va reformar el Codi Penal el 2015, alleujant la situació del morós. No obstant, com que fins i tot el recobramen­t d’impagats s’ha digitalitz­at i globalitza­t, des d’empreses establerte­s en països on no s’aplica la legislació espanyola, com Luxemburg, resulta possible el setge telefònic indiscrimi­nat a través de programes informàtic­s, que poden trucar al deutor repetidame­nt i a qualsevol hora.

Malgrat els indicis de recuperaci­ó, tot apunta a una explosió de la morositat de famílies, autònoms i microempre­ses. Per això, el Govern ha de regular el que vindrà, ja que deixar-ho en mans del lliure mercat només servirà perquè agències de recobramen­t facin el seu agost a costa de petits deutes dels més perjudicat­s per la crisi. I servirà, també, per alimentar la fractura social i el vot populista.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain