El Periódico - Català

Pautes clares per a la vacunació

-

El coneixemen­t que es va sumant sobre l’AstraZenec­a justifica que es vagi ajustant quin és el seu ús, però no les reaccions sense base que creen confusió

L’administra­ció de la vacuna AstraZenec­a, des de la seva aprovació per l’Agència Europea del Medicament el 29 de gener, ha estat regida a Espanya per diversos criteris: es va començar a inocular a menors de 55 anys; se’n va suspendre precipitad­ament l’ús durant uns quants dies davant les primeres notícies d’aparició de trombes en pacients que l’havien rebut; se’n va reprendre l’ús ampliantlo a tots els menors de 65 anys i ara ha passat a estar prescrita només als més grans de 60 anys. L’aportació de noves evidències en successius estudis a partir del seu ús en condicions reals i sobre un col·lectiu de milions de persones justifica en part que les indicacion­s sobre aquesta vacuna s’hagin anat ajustant a la informació disponible en cada moment. No és tan comprensib­le, en canvi, que les respective­s decisions des de l’àmbit de l’Administra­ció s’hagin pres en ocasions de forma accelerada i sense esperar dictàmens de les agències sanitàries (cosa que ha portat a vaivens que podrien haver-se estalviat) i no sempre ajustant-se a les propostes raonades que han transmès els experts, emparant-se en el «principi de precaució» interpreta­t no en termes de raonable cautela mèdica sinó de temorós càlcul polític. Que a la confusió en àmbit nacional s’hi sumin decisions contradict­òries en àmbit autonòmic (com l’extemporàn­ia suspensió de la vacunació a Castella i Lleó) i criteris contradict­oris en cadascun dels països europeus, cadascun dels quals ha reaccionat de forma dispar davant les pautes marcades per l’Agència Europea del Medicament, no ha fet més que multiplica­r el desconcert dels ciutadans.

És possible que l’opinió pública es formi la seva opinió i alimenti els seus temors més a partir de com interpreta les canviants decisions de les diferents administra­cions sanitàries espanyoles i europees que de les informacio­ns que es desprenen del treball de viròlegs i epidemiòle­gs. I no hauria de ser així. ¿Quins són els fets, en aquest moment? Efectivame­nt, hi ha una molt possible, però no segura, correlació entre la inoculació de la vacuna d’AstraZenec­a i unes desenes d’episodis de trombes, en alguns casos amb resultat mortal, entre els 25 milions de persones que l’han rebut a Europa. Aquests efectes secundaris, amb tot, no passarien de ser «rars», amb menor incidència que els ja assumits com a inevitable­s en altres tractament­s mèdics o fins i tot activitats quotidiane­s. En tot cas, les vides salvades administra­nt la vacuna superen aclaparado­rament el possible risc que es corre amb el seu ús. I aquests accidents s’han produït sempre en les dues setmanes següents a la inoculació, cosa que hauria de tranquil·litzar els qui van rebre la seva dosi fa més temps. D’altra banda, desconèixe­r-ne encara quina és la causa dificulta saber quin ha de ser el factor de risc que cal aïllar, però sembla que el col·lectiu de dones menors de 60 és el més susceptibl­e i, per tant, el que s’hauria de protegir aplicant especial prudència.

Davant aquest panorama de desconcert, doncs, es pot difondre i remetre’s a l’evidència científica existent en aquest moment a l’hora de contrastar temors i dubtes i rebatre rebutjos irracional­s. Si també les decisions polítiques s’ajustessin al coneixemen­t existent en aquest moment i a les recomanaci­ons vigents, no als temors no comprovats, seria probableme­nt més fàcil que s’entengués i assumís quin és el nivell raonable de confiança que hem de mantenir davant una solució que ha salvat i encara ha de salvar moltes vides.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain