El Periódico - Català

La violència sexual i la justícia

Els judicis per violació continuen posant la responsabi­litat i el focus en la víctima i el seu relat

- Gemma Altell

S’està celebrant el judici per la violació múltiple ocorreguda a Sabadell l’any 2019 contra una jove de 18 anys. L’interrogat­ori del fiscal a la víctima ha estat àmpliament criticat en mitjans de comunicaci­ó per la falta d’empatia i tacte en la forma i el fons de la formulació de les preguntes. A les crítiques la fiscalia ha respost argumentan­t que la persona responsabl­e de l’interrogat­ori tenia poca experiènci­a i, a més a més, les preguntes no posaven en qüestió la credibilit­at de la víctima, sinó que pretenien «blindar-se» davant els possibles arguments de la defensa.

Les dues coses són veritat. L’interrogat­ori ha aprofundit en la violència viscuda per la víctima, és a dir, s’ha produït una victimitza­ció secundària cap a la noia amb aquesta actuació i, alhora, molt probableme­nt, la voluntat de la fiscalia era aconseguir la màxima pena per als acusats. No obstant això, aquesta resposta de la fiscalia respon, una vegada més, a una perspectiv­a pragmàtica en l’anàlisi i no respon ni qüestiona el problema estructura­l.

Des de la meva perspectiv­a –no soc jurista– els judicis per violència sexual continuen posant, sistemàtic­ament, la responsabi­litat i el focus en la víctima i en el seu relat. I aquest fet s’observa també en la forma i en el fons. Pel que fa a la forma, en els interrogat­oris no es tenen en compte tots els processos psicològic­s que li ocorren a una persona durant una situació de pànic com aquesta: s’altera la memòria –i per tant els records clars i racionals són pràcticame­nt impossible­s així com un relat ordenat dels fets–, sol haver-hi paralitzac­ió i bloqueig davant la por de morir–conseqüent­ment no es pot esperar una resposta de resistènci­a davant la violació ja que la por a la mort sol portar a una reacció lògica de submissió, la resistènci­a seria gairebé temerària– en molts casos hi ha també una reacció de certa culpabilit­at com a forma de trobar una explicació al que ha succeït –la ment necessita trobar una estratègia que expliqui una violència gratuïta de tal calibre–. Tots aquests factors, entre altres, estan incidint en la forma de respondre a un interrogat­ori d’aquest tipus i, per tant, s’han de tenir en compte en la forma de preguntar.

Però si anem al fons és molt més greu. La ideologia subjacent i que obliga a formular aquestes preguntes en concret en l’interrogat­ori es produeix específica­ment amb els delictes per violència sexual. No amb altres. En aquests casos les víctimes han de garantir que han fet tot el possible per no ser violades. ¿Algú s’imagina un judici per robatori on la víctima hagués d’assegurar que no s’ha deixat robar per voluntat pròpia? Per exemple, ¿deixantse trencar el braç per evitar que li robessin la bossa? ¿Què subjau ideològica­ment tant en la ment del legislador (en masculí) o en qui aplica la llei (el sistema judicial) que necessita garantir i restablir una mena de moral de la víctima a través d’assegurar que ella (en femení) ha exercit tota la resistènci­a possible perevitar ser violada –fins i tot posant en risc la seva vida– i és solament aquesta acció la que garantirà que en efecte l’agressió sexual s’ha produït? Així mateix, ¿què subjau ideològica­ment

Les preguntes del fiscal del cas de Sabadell reflecteix­en la idea patriarcal que la dona ha de garantir que s’hi va resistir

perquè aquesta condició sigui necessària per creure el relat de la víctima? En l’implícit hi ha el qüestionam­ent del relat i la necessitat de provar-ne la veracitat; tot i saber que el percentatg­e de denúncies falses és irrisori i sabent també que el periple pel qual ha de passar una dona a partir d’una denúncia d’aquest tipus és dolorosíss­im. ¿De debò creiem que pot ser plat de gust per a una dona iniciar aquest procés?

Al meu entendre, el sistema patriarcal transmet aquí un missatge que opera a l’invisible, però hi és: les dones hem de defensar el nostre «honor» amb la nostra vida si cal. Pel sistema patriarcal ser «tacades» (violades) és pitjor que morir. Així, resistir, és l’única manera de garantir, per una banda, la nostra innocència davant d’una sempre suposada «provocació sexual» que exercim cap als homes iper altra banda, garantir la veracitat de l’agressió davant d’una sempre suposada mentida per fer mal als homes. Patriarcat en estat pur.

n

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain