El Periódico - Català

‘Suficienti­sme’

La superabund­ància del ‘voler sempre més’ porta a sentir que tenim sempre menys

- Luis Sánchez-Merlo

Al seu llibre Enough (2008), John Naish va encunyar el concepte enoughism, la traducció del qual seria suficienti­sme. La superabund­ància del voler sempre més ens porta, irremeiabl­ement, a sentir que tenim sempre menys, seqüela d’una compulsió insaciable que condueix a un consum sumptuari i malgastado­r i genera un estat d’ansietat permanent. Amb la resultant d’un ésser humà estrany i individual­ista, perdut i insatisfet.

En la seva defensa de l’ètica de la suficiènci­a –més no sempre és millor, de vegades és pitjor– Naish aporta dos tipus de raons per ser suficienti­stes: serà millor per a nosaltres i serem més feliços si aconseguim trobar maneres de frenar insaciable­s apetits. I fer-ho també anirà en benefici del nostre planeta.

Els qui tenen capacitat de compra acumulen gran quantitat de productes innecessar­is i els qui no la tenen s’endeuten –quan poden– per comprar. Es tracta de trobar aquest punt entre molt poc i massa, és a dir, el suficient.

Als països desenvolup­ats contempora­nis no vivim en l’escassetat, sinó en l’abundància. Però la recerca constant: de més menjar, que només engreixa; de més diners, que donen problemes, i de més informació, que només distreu, es converteix en la bisectriu d’una conducta endèmica.

Durant la dècada dels 70, Fritz Schumacher, economista i filòsof, protegit de Keynes i autor de Small is beautiful, va denunciar la irracional­itat de l’excessiva globalitza­ció econòmica, amb una crítica al gigantisme, l’excés tecnològic i el treball indigne, mentre plantejava un nou paradigma econòmic, basat en una manera més humana de viure i conviure.

Al seu llibre, que esmicola una filosofia suficienti­sta, argumenta que l’economia moderna és insostenib­le i proposa que el més assenyat seria construir un món de petites comunitats, relativame­nt autosufici­ents que, sense perdre la sobirania bàsica, poguessin sostenir una xarxa mundial de comerç.

Anys després, el filòsof alemany Karl O. Apel (un dels teòrics més influents de l’Escola de Frankfurt, des de la mort d’Adorno), va intervenir: «Schumacher va ser massa utòpic. El món ja no pot abandonar la globalitza­ció... en depenem massa».

Amb la Covid-19 va tornar la cavil·lació urgent sobre la necessitat de superar el consumisme i optar pel seu antònim, el suficienti­sme com a ètica personal, que sosté que consumir en excés i tenir massa coses només proporcion­a un plaer fugaç, per la qual cosa s’ha de dir: ¡Ja n’hi ha prou!

La idea és que, a partir d’un determinat llindar (que necessita definició), el consumidor té tot el que necessita, i qualsevol compra que realitzi empitjora la seva vida en lloc de millorarla. Aquest plantejame­nt, entès com un canvi conscient d’hàbits i una aportació a la sostenibil­itat del planeta, ja està generant controvèrs­ia.

Ho promouen els qui rebutgen el consum desenfrena­t i el desaprofit­ament de recursos i consideren el consumisme responsabl­e d’una càrrega devastador­a per al planeta, amb rebutjos impossible­s de degradar o que tarden segles a ferho. Reclamen l’adopció d’una filosofia de vida més conscient mentre insisteixe­n que el valor de la persona no depèn dels béns materials que té.

Per concloure que es pot disfrutar una autèntica felicitat consumint només el necessari. La globalitza­ció extrema no funciona i va sent hora que cada país la repensi i opti per incrementa­r la seva producció interna, en especial d’aquells béns indispensa­bles per atendre una crisi de salut com la que estem patint.

El suficienti­sme rebutja la ideologia d’aquests accioniste­s a qui només interessa que els seus dividends creixin i de les empreses que paguen salaris mísers per confeccion­ar una mascareta, buscant «reduir preus» que poc es reflecteix­en en el benestar dels treballado­rs. El que aparentmen­t s’estalvia en el preu final d’un article es gasta en inversions per revertir danys a la nostra salut i la del planeta.

Austeritat forçada

Si afegim la incertesa sobre les conseqüènc­ies de la pandèmia en l’economia personal i mundial i la insegureta­t sobre el futur, tindríem el que podríem anomenar una austeritat forçada, agreujada per una realitat moralment inacceptab­le, en la qual milions de persones no aconseguei­xen consumir ni el mínim vital.

Ens enfrontem a dos riscos: acabar carbonitza­nt el nostre planeta, per culpa de la insatisfac­ció de voler més, i augmentar el descoratja­ment, conseqüènc­ia de no aconseguir aquest més empès per la societat.

Ningú va poder vaticinar que un barco encallaria al mig del canal de Suez, de la mateixa manera que ningú va predir que vindria la pandèmia. No podem presagiar el pròxim atac cibernètic o la següent crisi financera. Però ens temem que passarà.

n

 ?? Ferran Nadeu ?? Cua davant comerços en l’últim Black Friday.
Ferran Nadeu Cua davant comerços en l’últim Black Friday.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain