El Periódico - Català

BCN vigoritza el seu pla de guarderies

L’ajuntament obrirà en tres anys 13 escoles bressol de titularita­t municipal i inicia el procés per absorbir centres privats. El consistori també doblarà l’oferta dels espais familiars de criança de gestió pública.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL

L’educació infantil d’entre 0 i 3 anys ha navegat sempre en aigües incertes. Perquè no és una etapa educativa obligatòri­a, perquè hi ha pares que opten per una maternitat casolana (amb ema de mare, perquè segueixen sent elles les que, majoritàri­ament, s’ocupen d’aquesta comesa) o perquè les escoles bressol privades són cares i, en el cas de Barcelona, no és fàcil accedir a una plaça pública. La capital catalana disposa en l’actualitat de 102 escoles de pàrvuls amb 8.500 places. Això implica deixar fora quatre de cada 10 sol·licitants. Són molts, però no s’ha d’oblidar que és la ciutat espanyola amb més equipament­s d’aquesta mena propis. Per mirar d’arribar a més gent, el 2024 el consistori aspira a tenir operatius 13 centres més. Però aquí no queda la cosa: es dobla l’oferta d’espais familiars de criança municipals (EFCM) i l’ajuntament inicia el procés per absorbir escoles bressol privades que tinguin problemes econòmics.

El pla va ser presentat ahir en una roda de premsa i Ada Colau va començar de manera fraternal admetent que Barcelona és pionera en matèria d’escoles bressol gràcies a un esforç compartit amb els alcaldes que l’han precedit. Si el 2003, per exemple, les escoles bressol de la capital catalana rebutjaven sis de cada 10 nens, el 2021 ja es cobreix el 63% de la demanda (el 20% del total de nens i nenes d’entre 0 i 3 anys), percentatg­e que creixerà gràcies a aquests 13 nous equipament­s i també perquè la natalitat passa per moments negres i el fenomen migratori s’ha frenat.

Cap a la universali­tzació

Queda camí per recórrer, però Colau va recordar que Madrid, amb més del doble de població, només disposa de 69 escoles bressol de titularita­t local. La capital catalana és, de fet, la ciutat espanyola amb més oferta, i l’objectiu, va compartir l’alcaldessa, és «anar cap a la universali­tzació de l’escola infantil, això és, ser capaços d’assumir tota la demanda. En nombres rodons, i atenent les peticions actuals, això implicaria arribar fins a les 13.500 places. Amb aquest pla se’n crearan mil més, fins a arribar a les 9.500, i està prevista una inversió de 24,9 milions d’euros, un import que permetrà, a més, doblar l’oferta d’ECFM. Ara n’hi ha 16 i seran 32, passant d’aquesta manera de 750 a 1.500 places, amb la qual cosa la meitat dels barris de Barcelona disposaran d’un d’aquests serveis a quatre passes.

Quan tot estigui en marxa, la despesa corrent (anual i fixa) de l’ajuntament augmentarà en nou milions cada any, ja que la inversió en educació infantil de la franja 0-3 passarà, pel cost de mantenimen­t i les contractac­ions, de 60,4 a 69,7 milions d’euros. Per al curs vinent ja està prevista la primera obertura d’una escola bres-sol (104 places) que comptarà també amb espai de criança (60 places). Serà al carrer de Roger, a Badal. A aquesta de Sants-Montjuïc li seguiran Can Rosés (Les Corts), Pere Calafell (Sant Martí), Palamós i Can Carreras (totes dues a Nou Barris) i Encarnació (Gràcia). Les altres cinc formen part de la xarxa de la Generalita­t de Catalunya i la idea és integrar-les a l’ens municipal: Cascavell i El Vuit (totes dues a Sant Martí), El Mar (Sant Andreu), L’Airet (Nou Barris) i La Gavina (Sants-Montjuïc).

Canvi de titular

Una altra via d’ampliació és l’absorció de centres privats, seguint l’estela del que Educació ja està fent des del curs passat gràcies al decret que habilita la conselleri­a per integrar al sistema públic centres de titularita­t privada o municipal. La comissiona­da d’Educació de l’ajuntament, Maria Truñó, va evitar donar més detalls, ja que abans serà necessari recórrer el camí legislatiu que permeti al consistori iniciar aquesta via, però ja que cada vegada són més les escoles concertade­s que integren l’educació 0-3, cosa que ha generat una davallada de demanda al sector privat en algunes zones de la ciutat, és probable que més d’una estigui esperant l’ocasió per integrar-se a l’oferta pública.

La roda de premsa es va desenvolup­ar a les instal·lacions de l’escola bressol municipal Aurora, al Raval. Aquest centre s’ha convertit en un oasi per a moltes famílies del barri, tal com va explicar la seva directora, Elisa Palau. És un equipament pioner que combina l’educació infantil amb un espai de criança al qual les famílies solen acudir dues hores i mitja un parell de vegades per setmana. Horari flexible, mobiliari amable, molta llum... Una mare, tal com va compartir la professora, el va definir d’aquesta manera: «Aquí em sento tan bé com un nen quan està en braços de la seva mare».

El projecte comptarà amb una inversió de 25 milions i la despesa anual serà de 9 més

 ?? Maria D’Aultremont ?? Ada Colau (esquerra), al costat de la directora de l’escola bressol municipal Aurora, ahir al matí.
Maria D’Aultremont Ada Colau (esquerra), al costat de la directora de l’escola bressol municipal Aurora, ahir al matí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain