El Periódico - Català

La Covid castiga l’esport francès

- SERGI LÓPEZ EGEA

La Federació Francesa de Tennis va comunicar ahir que ajornava una setmana el torneig Roland Garros. L’anunci es va produir la mateixa setmana en què s’havia de disputar la gran clàssica francesa de ciclisme, la París-Roubaix, suspesa a causa de la preocupant situació sanitària a França.

La situació sanitària francesa es troba en un estat «extremadam­ent preocupant», tal com va comunicar ahir a París Gabriel Attal, portaveu del Govern del país, després del Consell de Ministres. El mateix dia en què es van confirmar 433 noves morts a França a causa de la Covid, la Federació Francesa de Tennis va anunciar que s’ajornava una setmana el torneig Roland Garros, la gran cita anual amb la terra batuda, on Rafael Nadal aspira a una 14a victòria.

Emmanuel Macron, president francès, va explicar fa una setmana als seus conciutada­ns, mentre demanava un «últim esforç», que esperava recobrar la normalitat a finals de maig, en una França que es troba sotmesa a importants restriccio­ns de vida i de moviments i amb tot l’esport no profession­al paralitzat. Els campionats aficionats, si és que van arribar a iniciar-se, incloses les lligues menors de futbol, ja s’han donat per acabats i són constants les suspension­s de partits, a causa de positius de jugadors o membres del cos tècnic, en els principals tornejos de bàsquet, voleibol, handbol i rugbi.

L’anunci de l’ajornament de Roland Garros d’una setmana (ara se celebrarà del 31 de maig al 13 de juny), amb el desig principal de no haver de disputar els partits a porta tancada i sí amb la presència d’alguns aficionats, ha coincidit amb la suspensió fins a la tardor de la gran clàssica francesa de ciclisme, la París-Roubaix, la carrera de les llambordes, l’Infern del Nord, la prova que discorre per trams de pedres tancats al trànsit, que es cuiden com si fossin veritables tresors.

Cancel·lada el 2020

Ja l’any passat es va cancel·lar la carrera; de fet, va ser l’única clàssica de gran nivell que no es va poder celebrar a finals d’octubre, a causa dels increments de casos de coronaviru­s que hi havia a Lilla i ciutats pròximes, com Roubaix. La prefectura del Departamen­t del Nord no va autoritzar la prova per molt que hi insistís ASO, propietàri­a de la carrera i també del Tour, que es corre aquest any entre el 26 de juny i el 18 de juliol (avançat una setmana perquè no coincideix­i amb els Jocs de Tòquio). La nova data oferta a la París-Roubaix és el 3 d’octubre, amb l’esperança que les vacunacion­s massives hagin posat el virus en perill.

Ciclística­ment s’han ajornat totes les carreres programade­s (GP de Denain, al març, i ara el Tour de Jura i la Clàssica de Besançon). I curiosamen­t, la premsa local s’ha fet ressò de les imatges que mostraven l’equip nacional francès de ciclisme en pista entrenant-se al velòdrom de Saint-Quentin-en-Yvelines, al sud-oest de París, mentre a la zona central es procedia a la vacunació massiva amb els corredors donant voltes a la pista.

«S’ha de fer el possible per ajudar. La vacunació es porta a terme a la part central del velòdrom, que no utilitzem. Nosaltres fem la nostra feina amb normalitat. Ens han deixat un petit espai perquè tinguem el material a punt. Ens feia una mica de por a l’inici, però ara ja ens hi hem acostumat i fins i tot esperem guanyar aficionats entre les persones que s’entretenen mirant els entrenamen­ts mentre esperen torn per a la vacuna», va explicar a L’Équipe Herman Terryn, un dels entrenador­s de l’equip nacional de ciclisme en pista.

L’Open de Golf

El Govern francès, amb 5.729 persones en cures intensives i una incidència general de 400 casos cada 100.000 habitants, no desitja que se celebri cap prova de caràcter popular o que pugui significar un moviment important d’esportiste­s, com ha sigut el cas de l’Open de França de golf, que estava programat entre el 6 i el 9 de maig, cancel·lat sense data alternativ­a.

Les poques carreres d’atletisme que seguien programade­s, com la Marató del Loira, prevista per al 15 de maig, també han sigut suspeses, en un país on ara els ciutadans no es poden moure a més de 10 quilòmetre­s de la seva residència i els estudiants (inclosos els nens) disposen de vacances extres.

 ?? Martin Bureau / AFP ?? La pista Suzanne Lenglen de Roland Garros, la segona en capacitat, amb més de 10.000 localitats, buida durant el torneig del 2020.
Martin Bureau / AFP La pista Suzanne Lenglen de Roland Garros, la segona en capacitat, amb més de 10.000 localitats, buida durant el torneig del 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain